Параграф22 Daily

§22 Новини

Проф. Пушкаров: Злоупотребите при научните изследвания са очевидни

Злоупотребите при научните изследвания са очевидни и не само трябва да бъдат разследвани, но и наказани. В първия период от съществуването на Фонд „Научни изследвания“ злоупотребите бяха по-малко. След влизането в сила на Закона за насърчаване на научните изследвания и еврорегламентите, тъкмо когато започнаха да се дават повече пари, и отклоняването на парите започна да се увеличава. Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Димитър Пушкаров, който е бил два пъти заместник-министър на образованието в кабинетите „Попов“ и „Беров“, преподава в Американския университет в Истанбул и е съосновател на Фонда "Научни изследвания".

Законът за насърчаване на научните изследвания е лош закон и министър Сергей Игнатов казваше за него, че е създаден така, че да „тече“, припомни Пушкаров. Фундаменталните научни изследвания се финансират изцяло от държавата, приложните – 50%, а иновациите – 25%, уточни ученият. Тук според него започва опитът за измама, защото дефиницията за фундаментално изследване е умишлено променена, за да могат повече проекти, някои от които дори нямат научна стойност, да се впишат в нея: "Фондът обявява конкурс за фундаментални научни изследвания. При подходящо създадени органи във Фонда всеки проект би могъл да бъде обявен за фундаментален и да получи 100% финансиране. Иначе някой трябва да търси за приложното си изследване спонсор, трябва някой да му дава допълнително пари, а след това тези пари не могат да останат само "на хартия", те трябва да бъдат отчетени. Фондът дава 50%, но иска отчетност за всичките 100%.

Иновациите, създаването на модели и прототипи не са научни изследвания, това са действия, които използват вече готов научен продукт", уточни Пушкаров.

Това не е разговор колко е лоша науката в България, а колко лошо тя се управлява. Оценката и управлението на науката са обратнопропорционални на нейното развитие, смята още проф. Пушкаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във