Параграф22 Daily

§22 Новини

Проф. Радулов: Това не е нова вълна на битовата престъпност

"Това не е нова вълна на битова престъпност, просто вниманието ни беше заето от притеснението от това, което виждахме и чувахме за пандемията". Това каза пред БНР експертът по сигурност проф. Николай Радулов по повод . Той припомни, че при всеки предишен битов инцидент властта е давала заявка да се концентрира върху това да не се случват отново такива посегателства.

В предаването "12+3" проф. Радулов посочи, че между престъпността и статистиката има голяма ножица: "Чух, че главният прокуро, каза, че очаква друга статистика. Дано този път тя да отговаря на действителността и наистина да има намаляване на престъпността".

Николай Радулов посочи, че служителите на реда са изморени от дейности, които им бяха възложени в извънредното положение и коментира думите на главния прокурор Иван Гешев, че полицаите са били натоварени с несвойствена дейност и уточни, че това е дейност, която им е поверена по закон. "Те се опитваха да запазят реда в страната и да следят за спазването на карантината".

Експертът по сигурността акцентира, че когато законодателно е дадена възможност част от полицаите да бъдат отменени от военни, няма нищо незаконно те "да бъдат вкарани в един тежък ежедневен процес на обезпечаване на сигурност", а през това време полицаите да могат да си гледат работата по борба с престъпността, а и да могат да си почиват. "В момента имаме една претоварена, недокомплектована и не добре платена полиция. Много трудно ще се изпълнят амбициите на г-н Гешев и на ръководството на МВР, ако не бъде попълнен щатът, ако хората не могат да си починат и не бъдат заплащани добре за извънредния труд".

Проф. Радулов изтъкна, че в някои села в страната няма дори и по един полицай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във