Параграф22 Daily

§22 Новини

Професионална гимназия по икономика ще носи името на банкера д-р Петър Аладжов

Старопрестолната професионална гимназия по икономика във Велико Търново ще носи името на видния икономист д-р Петър Аладжов. Той ще е патрон на училището от началото на новата учебна година.

Инициативата д-р Петър Аладжов да е патрон на гимназията, бе обявена през октомври миналата година от Ротари клуб – Велико Търново. Президентът на организацията Венелин Иванов и членове на клуба се срещнаха с директорката на гимназията Виолета Йосифова и връчиха в писмен вид основанието за идеята, както и подписка от знакови личности и видни общественици от старата столица, които ги подкрепят.

Великотърновецът д-р Петър Аладжов е възпитаник на един от първите випуски на гимназията, блестящ банкер и финансист, ръководител на международна търговска компания, върховен комисар на Комисариата на военновременното стопанство, дарител и благодеятел, почетен гражданин на Велико Търново.

Д-р Петър Аладжов е роден във  Велико Търново на 25 септември 1908 г. Баща му Христо Аладжов е занаятчия и търговец, а майка му Теофана Мичурин е дъщеря на Петър Мичурин – участник в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Постъпва в Основно училище „Митрополит Панарет“. След това започва да учи в Търговската гимназия в Търново.След като завършва е стажант в търновския клон на Българска търговска банка. Заминава за Прага, където продължава образованието си. Става член на студентската организация „Българска седянка“, която обхваща 470 младежи, избран е за касиер на организацията, а после и за неин председател. След завръщането си в България постъпва на работа в търновския клон на Българска търговска банка, а по-късно е и неин директор. В края на 1930-те и началото на 1940-те години е преместен в София, където му е възложено от Управителния съвет да отговаря за сделките с чужда валута и борсовите операции на банката. Същевременно защитава докторска дисертация на тема „Чуждите капитали в България“.

В началото на 1943 г. е назначен от министър-председателя Богдан Филов за върховен комисар на Комисариата на военновременното стопанство. Неговата задача е да съгласува всички дейности, чрез които се направлява и ръководи военновременната икономика, като приоритет се дава на селското стопанство.

На 13 октомври 1944 г. е арестуван от милицията. След шестмесечни разпити съпроводени с унижения и изтезания, е преместен в Софийския централен затвор. След заседание на „Народния съд“ на 18 април 1945 г. е освободен.

Отново започва работа в Българска търговска банка, където възстановява банковите контакти с чужбина. Командирован е от министър-председателя Кимон Георгиев в Белград, Букурещ, Рим, Милано, Цюрих и Женева. В Женева осъществява важна среща със застрахователната компания „Лойд“, представлявайки интересите на българските застрахователни компании „България“ и „Балкан“. На 27 декември 1947 г. банката е национализирана, а той е изселен в с. Церово.

След среща с членът на ЦК на БКП Тодор Павлов му е даден паспорт за Германия, като условието е след това и семейстовто му да получи разрешение за пътуване в чужбина. Заедно с главния директор на външното предприятие „Булет“ заминава за Мюнхен. Там са сключени договори за голям износ от България. Семейството му не получава разрешение за излизане от България и той остава в Германия. В знак на протест министърът на прехраната на Германия спира вноса на български стоки.

В Германия ръководи фирмата „БАФАГ“, която се занимава с внос-износ на хранителни стоки, вина, текстил и др. Тя е и със собствена банка. Създадени са представителства във Франция, Италия, Полша, Турция, Гърция, Китай и Аржентина. През 1982 г. лично е поканен от американския президент Джералд Форд да участва в световния форум на Американския институт по предприемачество в Колорадо.

През 1990 г. дарява 200 000 дойче марки за изграждане на паметник на Стефан Стамболов във Велико Търново. Част от нумизматичната си колекция дарява на Регионалния исторически музей във Велико Търново. На 15 март 2001 г. е избран за почетен гражданин на Велико Търново „за неговите изключителни постижения в областта на световната икономика“.

Негова дъщеря е доктор Теофана фон Саксен.

Умира през 2004 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във