Параграф22 Daily

§22 Новини

Производител на суперколи не плащал пет месеца заплати

Тверската междурайонна прокуратура е извършила, по заповед на прокуратурата на Москва, проверка за спазването на трудовоправните отношения във "Маруся Инженеринг"ООД - развойната фирма на руския производител на супер коли Маруся. Установено било, че от януари 2014 г. досега, 115 работници и служители на компанията не са получавали заплатите си на обща сума от над 19 млн. рубли.


По отношение на фирмата-юридическо лице е било възбудено дело за административно правонарушение по чл. 5.27 от Кодекса за административните правонарушения (КоАП) на Русия (нарушения на трудовото законодателство и на охраната на труда). Материалите от проверката са изпратени в Държавната инспекция по труда.


В резултат на получени в държавното обвинение жалби на граждани, прокуратурата е изпратила в съда общо 17 заявления с искане за издаване на съдебна заповед за незабавно изплащане на дължими заплати на обща сума над 2 млн. рубли. Освен това, материалите от проверката са били изпратени и в териториалния отдел на Следствения комитет на Русия в Москва с предложение да се прецени дали не трябва да се възбудят и следствени дела за виновните длъжностни лица.


Руският производител на супер коли Marussia Motors не е плащал заплати на своите работници и служители от февруари 2014 г. насам. Свързаната с него фирма "Маруся инженеринг" е била създадена специално с пари на правителствения проект "Кортеж".

Facebook logo
Бъдете с нас и във