Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата блокира схема за точене на НОИ с фалшиви болнични

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем Г.К., на 65 г., за това, че за времето от 22.05.2017 г. до 09.07.2018 г., в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – член и председател на специализирана лекарска консултативна комисия /ЛКК/, определена със заповед на директора на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ – Пловдив, е съставил официални документи с невярно съдържание – 47 броя болнични листове за временна неработоспособност на различни лица, като по този начин съзнателно дал възможност на друго физическо лице – С. Г., на 51 г., да получи без правно основание чуждо движимо имущество от фонд Държавно обществено осигуряване /ДОО/, собственост на Националния осигурителен институт /НОИ/ – парична сума, общо в размер на 36 310 лева, представляващи изплатени обезщетения от държаното обществено осигуряване /ДОО/ за временна неработоспособност, като причинената имотна вреда е в големи размери - престъпление по чл. 212, ал. 4, вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26   от Наказателния кодекс, както и за това, че за същия период е съставил 41 броя амбулаторни листове с невярно съдържание  - престъпление по чл. 311, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 Наказателния кодекс, като обвиняем е привлечен и С.Г., на 51 г., за това, че за времето от 22.05.2017  г. до 09.07.2018 г., в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на официални документи с невярно съдържание – 47 броя болнични листове за временна неработоспособност, издадени от специализирана Лекарска консултативна комисия /ЛКК/ по ортопедия,  получил без правно основание чуждо движимо имущество – от фонд ДОО, собственост на Националния осигурителен институт /НОИ/ – парична сума общо в размер на 36 310 лева, представляващи изплатени обезщетения от държаното обществено  осигуряване /ДОО/ за временна неработоспособност, с намерение да я присвои, като причинената имотна вреда е в големи размери – престъпление по чл. 212, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, както и за това, че подбудил свидетел да лъжесвидетелства – престъпление по чл. 290 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 3 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Подробности за случая бяха изнесени на съвместен брифинг днес на Районна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, в който участваха Румяна Зайкова – Калеева, заместник-районен прокурор, ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив и Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Пловдив. 

По досъдебното производство е установено, че в горепосочения период са били издавани  болнични листове с невярно съдържание на 10 лица, всички служители в една и съща фирма, със седалище в гр. Харманли. Общата стойност на болничните листове е 36 310 лева, които са били присвоени от управителя на фирмата чрез преводи по сметки. Работниците на фирмата не са знаели, че са в болнични. Те са били назначени на работа фиктивно, на максимално трудово- осигурителеи доход с цел получаване на по-високи обезщетения от държавното обществено осигуряване.

„Управителят на дружеството не е бил трудово ангажиран, а единствената му дейност е била да упражнява „Професия болен“, представяйки пред НОИ болнични с невярно съдържание и получавайки след това парични средства от Държавно обществено осигурявани – НОИ“, каза наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. Управителят на фирмата е обявен за общодържавно издирване.

„След откриването му ще бъде преведен в арестното помещение на съответното районно управление“, каза ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив.

Спрямо обвиняемият Г.К. е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 30 000 лева.

Разследването по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във