Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата брани Пеевски във връзка със закона "Магнитски"

Прокуратурата отказва да предостави информация на обществеността какви доказателства е събрала Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за финансовите схеми на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Това стана ясно във вторник (31 август) по време на заседанието на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ на основание Глобалния закон 'Магнитски" за отговорност при нарушаване на човешки права. 

В обсъждането участваха заместник-председателя на ДАНС Станислав Станчев и шефа на дирекция "Финансово разузнаване" в агенцията Георги Попиванов. Те разкриха пред депутатите от комисията, че от деня когато САЩ оповестиха решението на Министерството на финансите във връзка със санкциите по глобалния закон "Магнитски", засягащи Делян Пеевски, бившия заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков и бизнесмена Васил Божков, досега агенцията е предала на прокуратурата всички документи от извършените проверки по случая. Във връзка със темата на заседанията на временната комисия отправихме питане до Върховна касационна прокуратура можем ли да предоставим на депутатите въпросната документация, но отговорът беше отрицателен, разкри Станчев.  Подобно питане е било отправено и в дена на самото заседание, но отговорът отново е бил отрицателен, уточниха от ДАНС.

Фактът че прокуратурата крие информация конкретно за финансовите машинации на Делян Пеевски стана известен във връзка с въпрос от страна на комисията защо тази информация е следствена тайна по силата на чл. 198 от НПК. Текстът на този член се отнася до разгласяване на информация по образувано досъдебно производство. В него се посочва следното: (1) Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора. (2) Когато е необходимо, органът на досъдебното производство предупреждава срещу подпис лицата, които присъстват при извършване на действията по разследването, че не могат да разгласяват без разрешение материалите по делото и в противен случай носят отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

Проблемът е, че във връзка със санкциите по закона "Магнитски" прокуратурата извършва проверка, а не е образувала досъдебно производство. И по отношение на данните от прокурорската проверка изискванията на чл. 198 от НПК, отнасящи се до огласяване на информация от досъдебно производство, не важат.

Въпреки това ВКП и спецпрокуратурата са прибрали доказателствата и данните, събрани от ДАНС във връзка с финансовите операции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

Очевидно силата на българската прокуратура е по-голяма от действието на глобалния закон "Магнитски". Ако зависеше от ведомството на Иван Гешев, навярно и информацията на Министерството на финансите на САЩ във връзка със санкциите по закона, щеше да попадне под забраната на чл. 198 от НПК.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във