Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата е отворена за диалог с кметовете за решаване на конкретни проблеми

Главният прокурор Иван Гешев призова представителите на Сдружението на кметовете на малките населени места да подават сигнали до местните прокуратури - както във връзка с така наречената битова престъпност, така и за корупционни действия на представители на местната власт. Според обвинител номер едно, когато ясно се назовават проблемите от местната власт, е възможно прокуратурата и службите за сигурност да ги решат: "Прокуратурата е отворена за диалог по всяко време за решаване на конкретни проблеми. За нас е изключително добре да има взаимодействие на местно ниво и затова съм насърчил местните административни ръководители на прокуратурата да установяват контакти с местната власт. В повечето случаи имате добър контакт с представителите на МВР,  не така е на всички места с представители на прокуратурата, но ако има комуникация, нормален диалог с вас, мисля, че поне проблемът с битовата престъпност би могъл да изглежда по различен начин до края на годината".

Кметове на малки населени места разговаряха с главния прокурор в Съдебната палата в София във връзка със сигнали за корупция, по които няма развитие.

На влизане председателят на Сдружението на кметовете на малки населени места Румен Стоянов, който е кмет на Калофер, разказа за сигнали за общинска корупция, които вече седем месеца нямат никакво движение. Такива са били подавани, включително и към Специализираната прокуратура и участниците в срещата ще разчитат да получат отговори. Въпреки че не беше предвидено обвинител номер едно да направи изявление пред журналисти в началото на срещата, на кратък брифинг Гешев каза, че по отношение на малките населени места той има два приоритета.

Единият е справяне с битовата престъпност, като затова ще разчита на местните власти, тъй като смята, че от това сътрудничество ще зависи успехът на тази борба, която той многократно заяви, че се надява да приключи успешно до края на годината. Вторият беше свързан именно с корупцията на местно ниво. Гешев се обърна към кметовете с думите: "Прокуратурата е отворена за диалог по всяко време и очаква всякакви сигнали, за да може да ги провери и да работи по тях".

Facebook logo
Бъдете с нас и във