Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата е в истерия и бруталното нападение срещу нас чрез каналите за масово втълпяване е защото няма доказателства срещу мен, каза Пламен Бобоков

Прокуратурата е в истерия и бруталното нападение срещу нас чрез каналите за масово втълпяване е защото няма доказателства срещу мен, каза Пламен Бобоков. В последните няколко дни се впрягат всички възможни канали за масово втълпяване, за да бъда очернен. В основата на това е прокуратурата. Защо обаче никой не разследва мафията, която открадна танкер в Бургас? Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бизнесменът Пламен Бобоков.

Не виждам нищо позорно и никакво престъпление в това да си общувам с държавната администрация, добави той и показа снимка от чата си с премиера Бойко Борисов от 31 март 2019 г.  Пламен Бобоков информирал премиера Бойко Борисов за ареста на либийския танкер "Бадр" в Бургас. Според бизнесменът това е кражба, зад която стои мафията. Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия. Моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш! Въпросът е много сериозен. От утре до 9-ти няма да съм в България и затова давам зор“, пише в съобщението, което Бобоков е изпратил на Борисов. 

Какво е станало, пита премиерът. За кораба, отговаря бизнесменът. „Срещнахме се, видяхме се и му обясних за какво става дума. Той предприе адекватни мерки, обади се на либийския премиер“, разказва Бобоков. „Либийска телевизия преди дни разказа истината за тази измама, свързана с кражбата на танкера „Бадр“ в Бургас. Коментираше се решение на ВАС. Какво се случва година и половина след решението да бъде освободен кораба? Той продължава да е пленен в български териториални води“, добавя той.

За година и половина е сменил пет флага в опит да избяга, уточни бизнесменът.  „За мен е важно България да не е пиратска държава, да има добри отношения с Либия и да не сме в черния списък. От ареста на танкера губя възможности, а джамахирията има голям потенциал за развитие, който трябва да използваме. Защо никой не разследва мафията, която краде танкер?“, попита Пламен Бобоков.

„Сагата „Бобокови“ започна в края на май. Атанас и Пламен Бобокови станаха обвиняеми покрай аферата с т.нар. италиански боклук. Двамата бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков. Разследващите твърдят, че те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от рециклираните акумулатори от фирмата им са оставали в България и не са обезвреждани“, припомня водещият Антон Хекимян.

На въпроса как е, Бобоков отговори „под голям стрес“. „Нямам повдигнато обвинение за търговия с влияние. С брат ми имаме само за участие в престъпна група, за внос на италиански боклук и т.н., което е абсолютно невярно“, добави той.

В телефона му разследващите откриха комуникация с президентския съветник и бивш служебен вътрешен министър Пламен Узунов, както и с бившият окръжен прокурор на Русе Николай Николов. „В последните няколко дни сме свидетели как се впрягат всички възможни канали за масово втълпяване, в основата на което е прокуратурата. Вадят се снимки от моя телефон, който съм предоставил доброволно, включително с кодовете му. Съжалявам за това, защото не съм очаквал подобно поведение от държавен орган, който трябва да спазва закоността!“, сподели бизнесменът.

„Арестът ми бе като криминален екшълн с 24 човека. Бяха тежко въоръжени. Сякаш идваха да арестуват наркобосове с частни армии“, добави той. Нямаме нищо общо с италиански боклуци и подобен внос, подчерта Бобоков. „От прокуратурата говорят за незаконен внос. Няма такова нещо в България. Всичко е регламентирано и става със съответните нотификации. Ние внасяме само скрап. От 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 – три. Ние произвеждаме 50 000 тона олово за нуждите на нашето собствено производство. Рециклираното е сложен процес. Ние усвояваме 94,5% от акумулатора. Нямаме никакви отпадъци“, добави той.

„Аз съм баща на три деца. Брат ми също има толкова. Ние цял живот се бори срещу замърсяване. Както в България, така и в Румъния, така и в Сърбия, така и в Италия, където имаме четири завода, нямаме нито един акт за нарушение, което да сме нарушили“, заяви милионерът.

Той твърди, че няма нищо общо с боклука в Червен бряг. Арестуваха ни като в холивудски екшън, жалва се Пламен Бобоков. „Между мен и арестуваният бивш заместник-министър няма никаква връзка. Аз не го познавам. Има СРС-та и 66 тома с доказателства. В 64 от тях не се споменава никъде моето име. Двата тома са свидетелски показания. От тях 95% казват, че не ме познават и никога не са ме виждали, а останалите признават, че ме познават, но никога не са работили с мен в този бизнес“, добавя той. „Брат ми като изпълнителен директор е разписвал документи, но те са съобразени с европейското и с българското законодателство. Той е задържан при изключително тежки условия. Няма никакъв хуманизъм към човек, който 28 години е развивал бизнес с България“, жалва се Бобоков.

„Липсата на доказателства срещу нас е основната причина за тази истерия в прокуратурата. Всички тези брутални нарушения на моите конституционни права, на европейски директиви, за разпространението на тези безумни чатове, снимки, е насочено единствено да втълпява масово какви лоши хора са Бобокови, комбинатори, търговци с влияние и т.н.“, добавя той. „Основният прокурорски свидетел Васил Богданов е замесен в измама с ДДС. Най-вероятно прокуратурата по стара традиция му е предложила споразумение да свидетелства срещу нас, за да не влезе в затвора. Той е бил наш служител. Получавал е повече от 200 000 лева годишно“, разкри акумулаторният бос. „Хората, които ни организираха това, не могат да ни хванат, защото не зависим от държавни поръчки. Нямаме връзка с корупционите практики в България. Нашият бизнес е експортен. Това, което се случва, е организирано брутално нападение срещу нас по всякакъв начин само за да бъдем подведени под някаква отговорност“, коментира той.

На въпросът дали приема определението на главният прокурор Иван Гешев, че са обвити като свински черва, отговори, че той сам трябва да си помисли и че сигурно има сериозни обвързаности.  „Какво лошо съм направил като съм се опитал да спася България от огромен международен скандал, когато съм се обърнал към всички институции – към Външно министерство, към президентството? Потвърждавам автентичността на съобщенията и не виждам нищо лошо в това. Няма нищо укоримо да се застъпиш за качествените хора. Не съм назначавал посланици. Няма как да стане това. Ако вие трябва да отидете в болницата, няма ли да потърсите някой да ви препоръча най-добрият лекар? Аз просто съм препоръчвал най-добрите хора“, каза още Пламен Бобоков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във