Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата и ДАНС провеждат специализирана операция в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково

От 7 ч. на 25 ноември 2014 г. се провежда специализирана операция от Прокуратурата на Р България, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс (чл. 108 ал. 1 от НК) и Глава XIV (чл. 407 от НК). Операцията се провежда в градовете Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково, съобщиха официално от държавното обвинение. До настоящия момент  са извършени претърсвания на над 40 адреса и са иззети множество веществени доказателства.

Към момента продължават процесуално-следствените действия.Работата на прокурорите и агентите на ДАНС се подпомага от силите на жандармерията.

В Пазарджик акцията е започнала малко след 7 часа, като е била атакувана джамията "Абу Бекир" и няколко къщи в Пазарджик. Според свидетели полицаите са нахлули в джамията след сутрешната молитва, където е имало и много деца. Според източници на БНР и Нова телевизия акцията е във връзка с образувано досъдебно производство срещу Ахмед Муса Ахмед и негови поддръжници.

Ахмед Муса е единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям, чиято присъда се обжалва. Новото досъдебно производство е за пропагандиране и подстрекаване към ислямска война. Работи се и по друго обвинение – разпространяване на антидемократична идеология.

Около 10 часа полицията изведе от джамията духовния водач и лидер на мюсюлманите в ромския квартал "Изток" на Пазарджик Ахмед Муса. Той бе качен в полицейски автомобил и отведен в неизвестна посока. Запитан какво става, той отговори "Нямам представа". Муса обясни, че не знае от какво е провокирана тази акция на ДАНС и че нищо не е направил. Не знаел и дали е задържан.

Полицията изведе и хора от блокираните къщи в района на джамията, предаде "Фокус". В два полицейски автомобила бяха изведени няколко човека, в единия беше качена и жена с бурка. В момента пристигат допълнителни сили на жандармерията, тъй като отвеждането на хората от полицията повиши емоциите на присъстващите. Но положението остава спокойно.

Малко преди 11.30 ч. полицейските сили вдигнаха блокадата на джамията „Абу Бекир и започнаха да се изтеглят от ромския квартал. Това се случи, след като от молитвения дом бяха иззети документи и компютър. След вдигането на блокадата, в двора на джамията влязоха около 30-тина мъже. Хората коментираха, че задържането на Ахмед Муса е неправилно и че напрежението го създавали силите на ДАНС и МВР.

Акция се провежда и в малката ромска махала на Пазарджик в комплекс "Марица", съобщи националното радио. Извършват се обиски на адреси, както и в джамията. Предполага се, че в някои апартаменти са се провеждали събрания, проповядващи ислямизъм.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във