Параграф22 Weekly

§22 Новини

Прокуратурата и ДКЕВР виновни за ЕРП-тата

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в четвъртъкnbsp; че вината за ЕРП-тата е двустранна - на прокуратурата и на ДКЕВР.


В доклада на тогавашния председател на ДКЕВР има много неща, които не са в компетенцията на прокуратурата, те са от компетентността на самия регулатор. Тогава аз питам, регулаторът с това ли само си изми ръцете, като изпрати доклада на прокуратурата? Прокуратурата сигурно носи своята отговорност, че тогава тихо и кротко е отказала и затова ние сега образуваме досъдебни производства. Но какво е предприел регулаторът, нима е стартирал процедура за отнемане на лиценза на някого, нима наложи санкции на някого? Явно си изми ръцете в компетенциите на прокуратурата? Вината е двустранна, колкото е наша отговорността, толкова е и тяхна, каза още главният прокурор.Коментарът му бе по повод сигнала за нарушения, подаден преди три години от тогавашния шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.


През лятото на 2010 г. той сигнализирал тогавашния главен прокурор Борис Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите електроразпределителни компании. Те са открити от първият регулаторен одит, който комисията е направила в ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (по-късно Енерго Про) за периода 2005-2009 г. В сигнала се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си. Прокуратурата обаче е отказала да образува дело.През февруари 2013 г. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)nbsp; потвърди тази констатация. Миналата седмица ВКП образува пет наказателни производства за нарушения в енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във