Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата и МВР вече проверяват сигнала срещу Дянков, Трайков и Булброкърс

Прокуратурата вече се е заела със сигнала, подаден от шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев срещу бившите министри на финансите и икономиката - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество Булброкърс АД, и е възложила проверка на МВР, обяви пред Mediapool новоназначеният говорител на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. По думите й казусът е от компетентността на Софийската градска прокуратура (СГП).


Мавродиев сам съобщи преди ден пред австрийското издание Дер Щандарт, че е подал сигнал до Цацаров за продажбата на държавния дял от 33% от електроразпределителното дружество ЕВН на борсата през 2011 г., консултирана от контролираното от Иво Прокопиев дружество.


След едногодишно разследване разкрихме дейност, която представлява пазарна злоупотреба. Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв. (еквивалентни на 44.41 млн. евро). През 2011 г., българското правителство реши да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN. В резултат на манипулации на борсата българското правителство не успя да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска, коментира пред изданието шефът на КФН.


Сигналът му срещу Дянков, Трайков и Булброкърс на Прокопиев бе предшестван от материал в издавания от последния в. Капитал, в който бяха включени извадки от мотивите на Софийския градски съд (СГС) към осъдителната присъда за пране на пари срещу сочения от МВР за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо.


Мавродиев изненадващо бе замесен с делото, като ролята му така и не бе изяснена докрай заради изненадващата промяна в мнението на прокуратурата - да се откаже от намерението си финансистът да бъде разпитан като свидетел. От мотивите, с които държавното обвинение първоначално настоя за негов разпит, ставаше ясно, че през регистрирани от негова фирма офшорни компании са препирани пари на Брендо.


Наблюдаващият прокурор по делото Брендо Мариана Станкова пък отказа да коментира подробности за причините, по които настоява за този разпит, а впоследствие мистериозно и без да се аргументира, заяви пред съда, че се отказва от този свидетел и той бе заличен от списъка по делото. Така на Мавродиев изобщо не му се наложи да стъпи в съдебната зала.


Преди месец от държавното обвинение обявиха, че проверки срещу издателя няма, но има една срещу шефа на КФН по сигнал, подаден миналия месец. От прокуратурата обаче отказаха да уточнят за какво е проверяван шефът на КФН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във