Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата иска имунитета на депутата от ПП Радостин Василев

Софийска градска прокуратура (СГП)  предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутата от "Продължаваме промяната" Радостин Василев. В съобщението на прокуратурата се посочва, че СГП е предложила на Иван Геиев да внесе мотивирано искане до Народното събрание  за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Р. В., депутат в 49-я парламент. 

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство. В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г., в гр.София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47. НС, както и Народното събрание.

Като народен представител Р. В. е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във