Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата иска от Сърбия двама от обвиняемите по случая NEXO

Обявени за издирване по случая NEXO са кацнали снощи на летището в Белград, съобщи на брифинг днес главният прокурор Иван Гешев.

"Днес в Белград кацнаха двама от обвиняемите по аферата NEXO. Нямам съмнения с кого ще се виждат. Събраха се. Очаквам да кацнат и Божков, може би Овидиу от Швейцария, може би вашият колега от Бърд, някои политици и да си разпределят задачите - кой ще се занимава с финансирането, кой с медиите, кой с компрометиране на магистрати, на работещи колеги. Може би и Къро ще кацне от ЮАР. Това е шега, но тъжна…", заяви днес на брифинг главният прокурор Иван Гешев. Коментарът му е по повод съобщението на прокуратурата по-рано днес, че се води разследване срещу организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране на висши магистрати и полицаи.

"Ясно е все повече българската прокуратура ще е обект на атака. Задавам си въпроса кой има интерес от това. Ако 400 000 лева или евро струва отстраняването на един полицай, колко струва отстраняването на министър на вътрешните работи, на главен прокурор, на отделен магистрат. Попитах къде е държавата. Да чухте някой да ми отговори?", попита Гешев.

Днес стана известно, че прокуратурата вече е изпратила заповед за задържането в Сърбия на Антони Тренчев и Коста Кънчев. Двамата са собственици и ключови обвиняеми по разследването на българската прокуратура срещу криптопирамидата NEXO.

При рутинната паспортна проверка на Тренчев и Кънчев сръбските гранични полицаи са установили, че двамата са обявени за издирване с Европейска заповед за арест, както и от Интерпол. По линия на международното сътрудничеството, българското бюро на Интерпол е било информирано днес преди обед, като от Софийска градска прокуратура вече са изпратили превод на сръбски език на издадената заповед за задържането на Тренчев и Кънчев за 72 часа.

За момента обаче не е ясно дали сръбските власти ще уважат искането на българската държава, тъй като Антони Тренчев и Коста Кънчев обяснили при проверката, че възнамеряват да напуснат Сърбия още днес следобед.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във