Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата иска помощ от Лондон за незаконно подслушване

Прокуратурата е поискала съдействие от Лондон в разследването за незаконното подслушване от МВР, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Изпратихме съдебна поръчка до Великобритания, с която искаме цялата техническа документация на мобилната техника за подслушване, съобщи той.


Освен това от държавното обвинение са изпратили и запитване дали са правени манипулации по софтуера и хардуера на апаратурата. Прокуратурата търси съдействие от британски експерти, които да кажат ще могат ли да възстановят изтритите записи от нерегламентираните подслушвания, обясни Сарафов. Техниката бе изтърбушена с отверка, а част от записите изтрити от началника на отдел 4 към СДОТО - Радко Димитров или Отвертката. Той е подведен под отговорност за възпрепятстване на разследването. С обвинение по делото са и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който отговаря за това, че е допуснал незаконното подслушване, екс шефовете на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Последният ще отговаря и затова, че е удостоверил неверни обстоятелства в справка, в която е казал, че спецтехниката, монтирана в кечърите, станали известни и като Цецомобили, не може да подслушва и проследява.


Припомняме, че разследващите откриха тефтерчетата, раздадени на служителите от СДОТО, които е трябвало да извършат подслушването. В бележниците били написани номерата на всички, чиито разговори е трябвало да бъдат прихванати от техниката в кечърите. Ще изготвим и внесем обвинителен акт веднага, след като съберем достатъчно убедителни доказателства срещу лице или кръг от лица, отговори Сарафов на въпрос ще има ли скоро подсъдими за незаконните подслушвания в МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във