Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата мълчи за мръсни пари от Венецуела, прани през българска банка

Българската прокуратура отказва да съобщи дали има образувано досъдебно производство по сигнала, дошъл от американските спецслужби, за пране на пари от Венецуела през българска банка, пише Сега. Скандалът с българска връзка в предполагаемото прекарване на ресурси от режима на Николас Мадуро се разви в началото на 2019 г., когато бившият американски посланик Ерик Рубин се срещна спешно с премиера Бойко Борисов, бившия главен прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев.

Въпреки че оттогава измина повече от година, все още няма повдигнати обвинения и дори не е ясно дали се води разследване. От държавното обвинение не отговориха на писменото запитване дали по случая има привлечени към наказателна отговорност или дали поне са разпитани евентуални заподозрени. От пресцентъра отговориха устно единствено, че се работи и ще дадат информация при нужда.

Случаят със стотиците милиони евро от Венецуела излезе на преден план отново преди седмица, когато настоящият посланик на САЩ Херо Мустафа обсъди с Естефания Мелендес, която е посланик на временното правителство на Венецуела в България, незаконните венецуелски финансови средства, замразени у нас. Преди година тогавашният главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че парите са били трансферирани по банкови сметки в българска банка с български собственици на името на адвокат. "Подозренията не са свързани със самата банка, но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС", каза по онова време Цацаров. "Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави. Има няколко гражданства, сметката е една", каза пък шефът на ДАНС. "Сега" изпрати писмени въпроси по случая и до пресцентъра на контраразузнаването, но не получихме отговор.

"Случаят касае една единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България навън. Ако целият механизъм стане ясен, то ще може да се говори за целенасочен канал за парични преводи. Напълно е ясно, че говорим не конкретно, а общо.Причина за това е не само началото на тези действия, но и пълното споразумение да бъде изнесен само този обем от информация. Тази проверка тече и в момента, извършва я ДАНС", каза още тогавашният главен прокурор Цацаров.

Информацията за парите била получена от САЩ по дипломатически и по оперативен път. Милионите са постъпвали от държавната компания “Петролеос де Венесуела" (PDVSA) по доверителната сметка на адвоката с инициали Ц.Ц, след което са били трансферирани по банкови сметки в други страни на недействителни според прокуратурата основания - например за финансиране на венецуелска спортна федерация, за купуване на храни и др.

Пред Би Ти Ви Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, заяви тогава, че по сметката са замразени 60 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във