Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата не може или не иска: Върнаха делото за наводнението в Бисер

Съдът в Харманли за втори път върна на прокуратурата делото за наводнението в село Бисер на 6 февруари 2012 година, при което загинаха 8 души, съобщиха от Съдебната палата в Хасково. Подсъдима е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова. Това бе и трето поред разпоредително заседание на процеса. Според мотивите на съда, при изготвяне на внесения за разглеждане обвинителен акт не са били посочени факти и не са били изложени твърдения относно обективните елементи на деянието.

Липсват твърдения и за наличие на причинно-следствена връзка между осъщественото от подсъдимата деяние и настъпилия резултат. Изтъкват се и други недостатъци на обвинението, което е на Районна прокуратура-Пловдив. Според институцията, като длъжностно лице Узунова не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и организиране и разработване на областен план за защита при бедствия.

Вменява й се още, че не е организирала, контролирала и осъществила редица други мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия. При наводнението се скъса стената на язовир "Иваново" и няколкометрова висока вълна заля селото, като причини освен човешките жертви и разрушения на десетки жилищни и стопански имоти.

Сегашното решение на съда може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Хасково.

Facebook logo
Бъдете с нас и във