Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата не откри престъпление в семинара за събиране на гласове в Етрополе

Софийската окръжна прокуратура е прекратила проверката за предизборния семинар в Етрополе, в който дейно участие взе бившият депутат от ГЕРБ и съучредител на новата партия БАСТА - Емил Димитров.От държавното обвинение са стигнали до извода, че по време на семинара не е било извършено престъпление против изборните права на гражданите.


Проверката започна след репортаж на Нова телевизия, направен със скрита камера на 7 април. Тя е приключила на 20 май с отказа да се образува досъдебно производство. По време на проверката са били взети обяснения от всички участници, включително Емил Димитров и от анонимния лектор. Предоставен бил и материалът, който съдържал 10 части от общо 175 секунди, а цялата среща е продължила 3 часа.


От репортажа на Нова телевизия става ясно, че в хотела на Димитров се провежда инструктаж на застъпниците за движение Орлов мост с участието на представител на ГЕРБ и на доскорошния шеф на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето, известен с близостта си до бившата управляваща партия. В подкрепа на Орлов мост се беше обявил и Христо Стоичков, но веднага след излъчването на репортажа той се оттегли и обяви, че не е знаел за какво точно става дума.


Заснети със скрита камера кадри от инструктажа показват как лектор обяснява на събралите си, че няма човек, който да не може да закара 10 човека да гласуват - такъв човек аз не познавам, дали ще го черпи, дали ще го пои. Той определя и групите, към които трябвало да се насочат endash студентите, ловците, бизнеса.


Лекторът предупреждава участниците, че телефоните на застъпниците сигурно ще се подслушват. Затова е измислена схема как да се говори, без да предизвикват интереса на МВР. Според лектора момичетата на Емо, които са в хотела, по план трябва да извършват проверката на уговорените избиратели. Проверката щяла да стане с кодиран разговор по телефона.


Ден, след като въпросният материал бе излъчен по телевизията, ексдепутатът от ГЕРБ Емил Димитров обяви, че напуска България и заминава за страна от ЕС, където възнамерява да разкрие пред нотариус всичко, което знае, като своеобразна застраховка живот.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във