Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата нямала данни за арести след разкритията на МВР за "Хемус"

Засега прокуратурата не се е самосезирала по случая с отнесените в сакове и чували милиони за строежа на магистрала "Хемус", за който съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков на брифинг днес. Според ръководителят на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова прокуратурата е получила информация от МВР, че е започнато досъдебно производство за строежа на автомагистрала "Хемус", но не разполага с данни за задържани във връзка с това лица.

В съобщението от МВР него не се е споменавало за кои лица и кои дружества става дума, обясни Кирилова. "По факса постъпи съобщение от разследващи полицаи в ГДБОП за започване на досъдебно производство. В съобщението се съобщаваше, че са пристъпили по неотложност към претърсвания и изземвания. Не се споменаваше за какви лица става въпрос, но се споменаваше за евентуални извършени данъчни престъпления и пране на пари. В хода на досъдебното производство папките, които получихме, се установи, че са извършвани обиски и претърсвания на лица и адреси. След като това беше докладвано, дежурен прокурор незабавно изготви искане до СГС. С определение на СГС са одобрени 23 протокола", обясни тя.

Съобщението на МВР, с което прокуратурата е уведомена, че служители на министерството започва действия по претърсвания и изземвания, е за извършени престъпления - пране на пари и данъчни престъпления. "В това съобщение пише само това. Не пише, че става въпрос нито за Видин, за Търговище, за "Автомагистрали". Там пишеше, че са задържани 10 лица. Предполагам, че тези лица са задържани да бъдат разпитани в качеството на свидетели, но може би, защото едно от изискванията на НПК е, когато се извършва обиск в условието на неотложност, са пристъпили, а и е напълно възможно, колегите да са преценили, че тези лица да са задържани, че тези лица биха могли да изгорят и унищожат материали. Иззети са някакви телефони, не сме получили веществените доказателства. Аз разбрах, че МВР, мисля, че и ДАНС  извършват някакви действия в "Автомагистрали". Няма как да се самосезираме, защото ние не знаем те какво правят", обясни административният шеф на СГП.

В материалите от МВР не се съдържат данни за задържаните, твърди Кирилова. "Ние от разследващите полицаи не сме получили изготвено постановление, което по реда на НПК да бъде докладвано на съответния прокурор, който да го одобри и съответното лице да му бъде взета мярка. При нас дойдоха разпити на свидетели на различни фирми", уточни тя.

В СГП се гледа още едно дело, което е по самосезиране след брифинг на Румен Гечев, разкри Кирилова. То е за безстопанственост. Делото е възложено веднага на Националната следствена служба, предмет е цялата дейност на "Автомагистрали". Разпитани са над 100 свидетели, приобщена е цялата обемна документация, която е изключително голяма, заяви Кирилова. С делото са ангажирани експерти с международни познания, които да извършват един обективен анализ, за да се разбере какво се е случвало в АПИ и "Автомагистрали".

Кирилова обясни, че на 11 октомври наблюдаващият прокурор е искал информация от ГДБОП, ДАНС и "Национална полиция" във връзка с "Автомагистрали". "Искана е такава информация, дали в момента при тях има преписки или се работи по случаи, които са свързани с "Автомагистрали". По мое сведение до настоящия момент нямаме отговор дали се работи или не се работи по тези преписки, т.е. дали това, което днес дойде, тогава е работено. Надявам се да получим информацията, да създадем нужната помощ между тях и нас. Все още в НПК пише, че ръководството и надзора се осъществява от прокуратурата", заяви тя.

“Искам да ви кажа, че за лицето Лазар Асенов Лазаров (бившият шеф на АПИ - бел.ред) имаме две досъдебни производства. Намират се в СГС, внесени са с обвинителен акт. Едното със сигурност е там, за второто ще проверя дали е там, имаше някаква техническа грешка, но това ще се оправи и ще се изпрати отново. Не е нещо фатално", обяви Кирилова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във