Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата нищи пет сюжетни линии по скандала в БНР

Прокуратурата ще проверява 5 отделни сюжетни линии в скандала в БНР, между които са и твърденията за опит да бъде свалена от ефир журналиста Силвия Великова, както и сигналът за сбиване между редактори в радиото, довел до нанасянето на един от тях на лека телесна повреда. Това заяви пред депутатите от временната анкетна комисия в парламента обвинител №1 Сотир Цацаров.

Червените тоги ще проведат и очна ставка между генералния директор на БНР Светослав Костов и техническия директор Пламен Костов, защото двамата са дали напълно различни показания по случая, които са в „крещящо разминаване“. Според Пламен Костов единствената причина сигналът на програмата да бъде спрян за няколко часа на 13 септември е личното нареждане на генералния директор по телефона. Според показанията на Костов пред обвинението, той отговорил на заповедта, че това е „пълно безумие“, на което Светослав Костов му е заявил само: „Изпълнявай“.

Така се е оформила първата от версиите, според която спирането е извършено изцяло със знанието и по нареждането на генералния директор. Показанията на Светослав Костов обаче пораждат втората версия. Според нея той категорично никога не е нареждал спиране на програма "Хоризонт" и е поискал от разследващите дали твърдените телефонни разговори изобщо са се състояли.

Според прокуратурата не е имало никаква техническа причина за спирането на сигнала, както и не е имало необходимост от профилактика на студийния комплекс. Съществувал е единствено план за профилактика на три предавателя, разположени в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във