Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата обвини и Мария Дивизиева

На 8 май 2014 г. Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинение срещу Мария Дивизиева, началник на кабинета на министър-председателя на Р България. Тя е  обвинена за това, че в периода 29.04.2009 – 26.11.2009 г. умишлено е улеснила в качеството си на помагач Петър Петков, председател на Военно-апелативния съд, да предостави неверни сведения пред  Дирекция ОПАК. Неверните сведения са отразени  в Окончателен технически доклад от 26.11.2009 год. и приложените към него документи, че по проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури за избор на изпълнители по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. По посочения проект обществени поръчки не са били провеждани. Мария Дивизиева е съдействала чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието и отстраняване на спънки - престъпление по чл. 248а, ал. 3 вр. ал. 2 пр. 1 вр. чл. 20 ал. 4 от НК.


Прокуратурата е уведомила председателя на ДАНС за повдигнатото обвинение с оглед допуска до класифицирана информация на Мария Дивизиева.


По разследването за ОПАК обвиняеми досега бяха председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и Петър Петков. То е за длъжностно присвояване на евросредства, изразходвани за софтуера на военните съдилища. По това време Дивизиева е била ръководител на ОПАК.


"Това е едно недоразумение, не съм извършила това престъпление. Обвиняват ме за период от време, през по-голямата част от който не съм била на тази позиция като зам.-министър", заяви Дивизиева, която се яви днес в ДАНС, където й бе повдигнато обвинението. Тя допълни, че обвинението е за периода април-ноември 2009 г. а тя напуска министерството през юли.


Шефката на кабинета на Пламен Орешарски обясни, че въпреки обвиненията, ще продължи да изпълнява задълженията си.


Дивизиева се надява въпросното недоразумение да се разреши по-скоро и благодари на колегите си за усилията, положили в тази програма ОПАК, за да бъде най-успешната за този период от време.


Не й е взета мярка за отклонение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във