Параграф22 Weekly

§22 Новини

Прокуратурата оценява новия НК по-скоро позитивно

Становището ни е, че законопроектът на Наказателен кодекс следва да получи по-скоро позитивна оценка със съответните професионални и практически забележки и критики, подчерта главният прокурор Сотир Цацаров.


"Готово е становището на прокуратурата по общата част на Наказателния кодекс, като то е конструирано така - по целия текст на общата част на Наказателния кодекс са посочени забележки, допълнения, становище. Ние го готвим по чисто професионален аспект. В момента се работи по абсолютно същия начин по особената част. Има едно общо становище, което ще бъде представено. Така или иначе всичко ще бъде публикувано. Това е професионална работа, изисква време. Въпросът не е в това да кажем становище по НК, а да изразим становище по всеки отделен текст, който заслужава такова становище. Най-общо се очертава становището, че новият Наказателен кодекс е необходим и полезен с всички недостатъци, които един такъв крупен законопроект може да носи със себе си, но ние го оценяваме положително.


Има много проблеми. Един от тях е свързан с кратките мотиви на вносителите. Създаването или изменението в действащи такива правни институти, още повече практикуващата правна мисъл изиска малко по-пространни обяснение и много по-подробни мотиви", обясни Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във