Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата опровергава инсинуациите на "Капитал". Разследват Ахмед Доган и Емел Етем за кредитни карти в КТБ

Прокуратурата разследва Ахмед Доган и Емел Етем, съобщиха официално от държавното обвинение, като уточниха, че се проверяват кредитните карти на двамата в КТБ. Причините - трябва да се изясни как са получени техните кредитни карти и как са били обслужвани във времето. Особено тази на Доган, обясниха прокурорите, защото той не ходи на работа.

В специално официално изявление под надслов "Прокуратурата разследва всички версии за КТБ АД", държавното обвинение разобличава инсинуациите на в. „Капитал“ от 29 октомври 2014 г., озаглавени „Прокуратурата няма да се занимава с кредитните карти на Доган и Етем в КТБ“. Пресцентърът на прокуратурата заявява, че изнесената информация не отговаря на истината. Наблюдаващите прокурори по делото за КТБ АД разследват абсолютно всички данни за физически лица, които имат отношение към случая, без никакви изключения.

По отношение на твърденията на в. „Капитал“ в същата статия, че „В същото време прокуратурата разследва изпадналия в немилост Христо Бисеров именно заради това, че не е декларирал пред Сметната палата свои банкови сметки в чужбина“ от държавното обвинение посочват, че това също не отговаря на истината. За разследването срещу Христо Бисеров е изпратена съдебна поръчка до Швейцария за разкриване на банковите му сметки и се очаква отговор от швейцарската страна.

Уточнение:

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившият министър по бедствията и авариите и депутат от партията Емел Етем имат кредитни карти VISA от Корпоративна търговска банка (КТБ), които обаче са пропуснали да декларират пред Сметната палата. Картата на Доган е издадена през март 2009 г. с лимит от 78 хил. евро. Емел Етем има от 2007 г. две кредитни карти от банката - едната е с лимит 35 хил. долара, а другата - 48 хил. евро. В нито една от декларациите по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни постове, които Доган и Етем са подавали пред Сметната палата, тези обстоятелства не са били декларирани. През август 2014 г. стана ясно,че Ахмед Доган има влог от 880 хил. лв. в КТБ. Той е декларирал този факт, без обаче да обявява името на банката, в която държи парите си.

КТБ не дава лесно кредитни карти на физически лица - досега такива са получила  едва 67 индивида, което подсказва, че услугата не е масова. Сред тези 67 клиенти на банката, кредитната карта на Ахмед Доган е с най-висок лимит.

Кредитни карти от банката имат и двамина магистрати - ръководителят на столичното следствие Петьо Петров и бившият зам. градски прокурор Роман Василев. Лимитът на първия е 10 хил. евро, а на втория - 30 хил. лв. И двамата магистрати са декларирали тези карти пред Сметната палата. Кредитна карта с лимит от 10 хил. лв. има и депутатът от ДПС Митхат Метин, който я е декларирал надлежно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във