Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата пак оплака спецправосъдието

Устата на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева за пореден път изплака мъката си от закриването на специалното правосъдие. Това довело до спад в разкриването на организираните престъпни групи (ОПГ) в страната, е изводът на говорителят на главния прокурор.

Милева изтъкна, че през 2021 г. осъдените лица за участие в ОПГ са били 145, а през 2022 г. техният брой е спаднал едва до 62. Според нея тази тенденция се очаква да продължи в резултат от неефективните решения, взети от депутатите от миналите парламенти.

Актуалното в последните години каналджийство обаче за Милева изглежда не е организирана престъпност. Според изнесените от нея данни за периода от 2019 до 2022 г. прокуратурата е регистрирала драстично увеличение на делата за престъпления, свързани с този вид престъпност. На практика това означава, че има ръст на делата срещу организираната престъпност, тъй като трафика на нелегални бежанци не е дело на случайно преминаващи по граничната бразда люде. И изисква добра организация, характерна и за останалите деяния на организираната престъпност.

По думите на Милева делата през 2019 г. са били 670, през 2021 г. стигат до 1773, а през миналата година те вече са 2626. За този период се наблюдава и повишаване на броя на обвинителните актове – 581 през 2022 г., като оправданите лица през 2022 г. са едва три.

Милева съобщи, че задържаният в Гърция Валентин Христов по случая „Локорско”се е съгласил да бъде екстрадиран и съден у нас, но това зависи от гръцките власти. Тя даде и подробности за другия задържан във вързка със случая Виктор Кузмов, който преди 2015 г. е многократно осъждан, предимно за шофиране без книжка. По-късно той е получил присъда от пет месеца затвор за каналджийство. По време на досъдебното производство е бил задържан под стража и времето, прекарано в ареста, трябвало да се приспадне от присъдата. Така реално Кузмов прекарал в затвора около месец и половина. След като излязъл, сключил ново споразумение с прокуратурата по друго, вече образувано досъдебно производство. Двете наложени му наказания са кумулирани и той изтърпяла по-сериозната присъда, поясни Милева

Facebook logo
Бъдете с нас и във