Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата погна бригаден генерал, пратил войници да ремонтират жилището му

Днес, 20 април 2015 г., Софийска военно-окръжна прокуратура повдигна обвинение на бригаден генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение /престъпление по чл. 387 ал. 3, вр. с ал. 1  НК/.

На 12 март 2015 г. представителят на висшия команден състав от Българската армия бригаден генерал Шивиков неправомерно е използвал труда на четирима подчинени му  военнослужещи,  отклонявайки ги от непосредствените им воински задължения, които е трябвало да изпълняват в Карлово. Извън служебните им задължения четиримата военнослужещи са извършвали ремонтни дейности в жилището на Шивиков, намиращо се в София. По този начин Шивиков се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерство на отбраната и на Въоръжените сили на Република България.

Генерал Шивиков коментира, че четиримата военнослужещи са му помогнали за извършването на ремонта на доброволни начала. Единият от мъжете е кум на генерала. Помощта не е била заплатена.

Днес от прокуратурата са връчили на Шивиков обвинителния акт. Той не е отстранен от длъжност. Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на  1000 лв. 

Шивиков е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Той получи званието бригаден генерал през 2012 г. след като ръководи българския батальон в Кербала.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във