Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата погва живите в списъка "Бобоков" - по конкретни (уж) подозрения

Прокуратурата ще разкрива банкови тайни и ще разпита като свидетели част от лицата в списъка, открит в дома на Атанас Бобоков. Това заяви зам.-шефът на Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

В неделя (31 май) Атанас Бобоков обяви, че е взел имената и посочените суми срещу тях от книга. Прокурор Кънев коментира, че прокуратурата работи по няколко версии, като имат "конкретни подозрения", но подчерта, че "сме длъжни да проверим и неговата версия".

"Работим по няколко версии. Те значително се различават от версията на обвиняемия (Атанас Бобоков), но сме длъжни да проверим и неговата. Ще извършим редица действия по разследването, свързани с разкриването на банкови тайни не само на територията на страната - най-вече в чужбина", заяви Кънев пред БНТ.

"Част от лицата ще бъдат разпитани като свидетели. Ние имаме конкретни подозрения, но сме длъжни да проверим абсолютно всички изложени тези, включително и тази на обвиняемия", категоричен е зам.-шефът на Спецпрокуратурата. Кънев подчерта, че прокуратурата има доста по-обосновани тези от тази на Бобоков, които ще бъдат проверени.

По казуса "Васил Божков" Кънев обяви, че са разпитани няколко министри - настоящи, бивши, заместници - сред които и финансовият министър Владислав Горанов. Кънев, който е наблюдаващ прокурор по наказателното производство срещу Божков, обяви, че се проверяват всички "защитни тези", изложени от Божков, визирайки публикациите на обвиняемия бизнесмен в социалните мрежи. 

На въпрос дали ще прокуратурата ще проверява публикуваните днес карикатури от Божков, Кънев заяви: "Налага се, законът е такъв. Ние сме длъжни да изясним всички факти и обстоятелства."

Кънев отхвърли всички обвинения на Божков към прокуратурата, че разследващите са увредили или биха увредили колекцията му от антични предмети. Дори напротив: Божков бил държал част от културните си ценности "по кашони, найлонови торби, рафтове, гаражи и подземия". Според Кънев Божков категорично не е съхранявал културните си ценности по правилния начин.

"Двеста и няколко са законните вещи в колекцията на Васил Божков. Само за тях има доказан произход. В сградата на ул. "Московска" са открити десетки хиляди предмети с белези на културно-исторически ценности", заяви Кънев. Според него всички предмети, които не са документирани, не могат да се считат за част от колекцията на Божков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във