Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата поиска доживотен затвор за подсъдимите за атентата в "Сарафово"

Специализираната прокуратура пледира пред Специализирания наказателен съд за налагане на най-тежкото наказание „Доживотен затвор без замяна“ за двамата подсъдими за участие в терористичния атентат на летище Сарафово през 2012 г., при който загинаха 7 човека, а десетки бяха ранени. Прокуратурата поиска да бъдат уважени в пълния размер и гражданските искове на пострадалите и близките на загиналите при атентата.

Събраните писмени, гласни и веществени доказателства сочат по категоричен и несъмнен начин, че Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са авторите на организирания терористичен акт срещу израелски туристи на българска територия, пледира прокуратурата. Налице са доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са имали връзка с шиитската групировка Хизбула.

Служебният защитник на ел-Хадж Хасан Жанет Желязкова коментира, че според нея не може да се направи безспорен извод за извършителство на това "дръзко" деяние от нейния подзащитен. Според нея по делото има само косвени доказателства и няма нито една пряка улика срещу нейния клиент.

Предстои съдът да обяви своето решение на 21 септември 2020 г. от 10,30 часа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във