Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата поиска условна присъда за доктора, убил Плъха

Очаква се днес Окръжният съд в Пловдив да произнесе присъда на д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на Жоро Джевизов-Плъха. На разпоредителното заседание Димитров призна вината си и всички обстоятелства по делото и пожела съдебното производство да протече по съкратената процедура, съобщава БНР.

Прокуратурата поиска условна присъда за лекаря.  По-рано искане на адвокат Красимир Елдъров, който представлява родителите на Джевизов, обаче забави хода на делото, което бе насрочено за 13,30 ч. Елдъров пожела брадвичка да се представи като веществено доказателство и съдът уважи искането му. Предполага се, че с това хладно оръжие докторът е търсил жертвата си около гаража след стрелбата.

Родителите на Джевизов и жена му искат по 150 000 лева кръвнина – общо 450 000 лева – стана ясно на разпоредителното заседание.

Убийството на Джевизов е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана – твърди прокуратурата. Димитров е обвинен и за незаконно притежаване на пистолет Валтер и патрони за него. След днешното искане на Елдъров обаче към обвинението може да се добави и използване на хладно оръжие.

При първите разпити лекарят-рентгенолог в болница „Пловдив“ отрича да знае нещо за убития. След това обаче, при наличието на разкритите факти, признава, че е прострелял крадеца и е задържан за 72 часа. В защита на д-р Димитров се организираха множество протести, правиха се и протестни шествия. След първоначалното задържане, решението на съда бе д-р Димитров да остане с мярка за неотклонение подписка.

Ако Димитров бъде признат за виновен, той ще получи присъда до 5 години затвор. Тя обаче ще бъде намалена, тъй като Димитров признава вината си и всички обстоятелства по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във