Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата потвърди за злоутребите в енергетиката

Прокуратурата потвърди, че са били извършени сериозни злоупотреби в енергетиката, включително и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта за АЕЦ Белене.


При акция на ДАНС в петък бяха обискирани 17 обекта на българския подизпълнител Риск Инженеринг, а вчера стана ясно, че за 24 часа са били задържани изпълнителният директор на консултантската фирма Уорли Парсънс Събин Събинов и двама бивши шефове на НЕК - Иво Лефтеров и Крум Анастасов. Причината е изплащането на близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на Уорли Парсънс и Риск Инженеринг от НЕК. Все още не са повдигнати обвинения, съобщиха днес от прокуратурата.


Ще се анализират документите, открити при спецакцията, и ще се прецени какви да са по-нататъшните действия на прокуратурата.


В началото на август в Софийската градска прокуратура постъпил доклад от ДАНС за извършени от длъжностни лица злоупотреби при изпълнението на проекта за строеж на АЕЦ Белене. Злоупотребите са нанесли крупни имуществени вреди на страната.


На 9 август е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за длъжностно присвояване в особено големи размери. Предмет на разследване е и умишлена безстопанственост. От прокуратурата припомнят решението от 29 март 2012 г. за спиране на АЕЦ Белене.


През следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на Уорли Парсънс и Риск Инженеринг са били преведени около 950 000 евро на месец. На 19 септември в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, че се укриват и унищожават документи. Това наложило и спецакцията на следващия ден, при която са претърсени офисите на Уорли Парсънс, Риск Инженеринг и НЕК ЕАД.


От НЕК не са обявили писмено прекратяване на договорите, по които фирмата ми има задължения, заяви по-рано шефът на Риск Инженеринг Богомил Манчев по телефона пред Нова телевизия, тъй като в момента е в Истанбул. Очаква се след неговото завръщане през седмицата той да бъде разпитан от прокуратурата. Манчев не изключи и да бъде арестуван. Той заяви още, че никой не е спрял процеса на строителство на Белене с официален документ.


Ако наистина няма документ че договора се спира и 100 милиона да му платят е чист. Въпроса ми е, защо държавата не е спряла договора??? Аман вече от чиновническо безхаберие. Според бизнесмена все още се водят преговори консултантът да продължи работата си, а това обяснява и плащанията.


Откакто е спрян проектът за АЕЦ Белене от Народното събрание, бившите управляващи от ГЕРБ са платили фактури на стойност 13 млн. лева, обяви по-рано днес енергийният министър Драгомир Стойнев. Доколкото разбирам, прокуратурата разследва за плащания на стойност 18 млн. евро, но искам да напомня, че има още сигнали за източване на енергетиката на стойност 390 млн. лева, по които тепърва прокуратурата ще работи, добави Стойнев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във