Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата разследва два нови сигнала от Васил Божков, както и от издание, близко до Цветан Василев, заяви главният прокурор

От Васил Божков е постъпил сигнал по имейл до главния прокурор, съобщи Иван Гешев пред журналисти в Ябланица, където се провежда операция срещу битовата престъпност. Освен във фейсбук, е постъпил сигнал по имейл от обвиняемия Божков до главния прокурор, в който излага определени обстоятелства, както и сигнал от издание, близко до Цветан Василев. Двата сигнала са разпределени към компетентен прокурор, който може да прецени какви действия да извърши, каза още Гешев. Той добави, че задължението на прокуратурата е да проверява както доказателствата в подкрепа на обвинението, така и доказателства, които са оневиняващи за обвиняемия в досъдебната фаза.

По думите на Гешев главният прокурор определя приоритетите и целите на прокуратурата, не наблюдава конкретни досъдебни производство. "Сигнали във фейсбук не са нормалният начин за подаване на каквато и да е информация, но всеки преценява по какъв начин да осъществява защитната си стратегия като обвиняем и подсъдим. Така както други подсъдими и обвиняеми, които имат медийно влияние, като г-н Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев преценяват дали кога и доколко да подкрепят други подсъдими като г-н Божков, включително и медийно, и като политическа пропаганда", посочи още Гешев.

Във връзка с писмо до него от Джок Полфрийман за възобновяване на делото му, той каза, че вчера е постъпило такова искане от защитата, но това не е от компетенцията на главния прокурор, затова жалбата ще бъде разпределена на конкретния прокурор. "За мен е категорично ясно, че този сигнал за възобновяване или жалба е прелюдия и основание за съответна жалба до Европейския съд за правата на човека, където неправителствените организации, около които гравитира Джок Полфрийман, и някои магистрати, ще адресират съответната жалба, след произнасяне на наблюдаващия прокурор", каза още Гешев.

На въпрос относно създадения специален отдел във Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързан с разследване на евросредства, Иван Гешев съобщи, че основната му дейност ще бъде противодействие на престъпленията, свързани със средства от Европейския съюз, и за взаимодействие с Европейската прокуратура. "Г-жа Кьовеши е с компетентност да разследва само и единствено злоупотреби с евросредства и то над определени размери. Не е компетентна да извършва разследвания извън регламентираните случаи в България", посочи Гешев. Становището на главния прокурор е, че тази компетентност на Европейската прокуратура би следвало да бъде разширена в посока международен трафик на наркотици, транснационални организирани престъпни групи, транснационално пране на пари. Той каза още, че България ще подкрепи и разширяване на финансирането на Европейската прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във