Параграф22 Weekly

§22 Новини

Прокуратурата разследва министър Данов за френските социални помощи

Прокуратурата е започнала разследване срещу министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов по повод публикация в сайта "Биволъ". Това стана ясно от думите на журналиста Атанас Чобанов пред Нова телевизия.


Няколко пъти Чобанов е бил викан да дава показания във връзка с разследване, публикувано в сайта, отнасящо се до получените от Данов помощи за безработни във Франция, независимо че у нас той е имал работа.


"Българската прокуратура проучва данните, които ние изнесохме, тъй като по българския закон документното престъпление е с давност 10 години и за да се стигне до получаването на тези помощи за безработица Иван Данов е подписвал декларации, че е безработен във Франция, живее там и си търси работа. В същото време той е живял тук и е работил по няколко архитектурни проекта, както и е преподавал в университета по архитектура", каза Чобанов.


Историята с помощите за безработни, получени от Данов във Франция, избухна почти веднага, след като бе избран за министър на инвестиционното проектиране. Стана ясно, че той е получавал социални помощи 8-9 месеца, независимо че у нас е работил. Самият Данов обясни тогава, че не е знаел, че получава помощи.


Днес журналистът Атанас Чобанов заяви, че това няма как да е така, защото Данов е пътувал до Франция и е подписвал документи, с които удостоверявал, че е безработен.


"Има документно престъпление, но давността във Франция е 5 години и тя е изтекла", каза още Чобанов и добави, че френските власти могат да поискат парите да бъдат върнати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във