Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата ще си купува нови коли

Прокуратурата възнамерява да обнови автопарка си с леки автомобили за 1 000 000 лева без ДДС. Това става ясно от регистъра с обществени поръчки. За тази сума държавното обвинение ще закупи 25 чисто нови коли. От техническите спецификации става ясно, че доставените автомобили ще бъдат два типа. Единият, от който ще бъдат поръчани 10 броя, трябва да разполага с 4-цилидров двигател с минимална мощност от 135 к.с, а изискването за останалите 15 леки коли е да бъдат по-мощни - 147 к.с., пише Сега. Те ще се движат с бензин и ще са стандарт Euro 6. Новите возила ще са оборудвани с парктроник, климатична и аудио системи. Средно изчислено от общата сума един нов автомобил би струвал на прокуратурата 40 000 лв. без ДДС.

Това обновяване идва само половин година, след като Бюрото за защита при главния прокурор се обзаведе с 11 джипове и коли отново за близо 1 млн. лв. без ДДС. Обществената поръчка беше спечелена от единствения допуснат участник - вносителят на Volkswagen с модел Touareg, от когото бяха закупени двата луксозни високопроходими автомобила с мощност 421 к.с. за 341 044 лв. без ДДС. "Отварям ценовата листа на сайта на Volkswagen, валидна от 13 юли. В нея Touareg с много високо ниво на оборудване е 164 544 лв. със същия V8 дизелов двигател с 421 к.с. и естествено с дословно изброените (дума по дума) въздушно окачване и автоматично регулиране на нивото", написа тогава във Фейсбук столичният общински съветник Борис Бонев, който изрази съмнение, че критериите на поръчката са написани специално за конкретна марка и модел автомобил.

Година преди това пък държавното обвинение проведе обществена поръчка за 20 нови леки коли за 791 000 лева без ДДС, или по 39 550 лв. на кола. За по-малко от година между 2018 и 2019 г. съдебната власт е похарчила още 3,09 млн. лева без ДДС за нови возила, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във