Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата ще внесе в Народното събрание експертно становище за актуализиране на НК и НПК

„Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно виждане до Народното събрание, защото в голямата си част българският Наказателен кодекс е морално остарял“, обяви пред депутатите в парламента главният прокурор Иван Гешев.

Предлаганите от Прокуратурата на Република България промени касаят текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на прокуратурата, а също реквизитите на обвинителния акт. "Българската прокуратура ще направи не извънредни или иновативни предложения, а добри практики от нашите европейски партньори", подчерта Иван Гешев и посочи, че стандартът на доказване на българския наказателен процес е най-високият в целия ЕС - ако в България се изисква една единица доказателства, то в повечето страни е 0,1.

Главният прокурор увери също, че се работи активно „по приватизационния процес и по-конкретно по първите 14 сделки, които ни бяха предоставени от ДАНС“. Той увери, че ще бъдат проверени всички възможности за ангажиране на наказателна отговорност на виновните лица.

В отчета пред депутатите Иван Гешев цитира данни за наказателните производства, водени срещу шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици. Докато преди години те са били 50-60 на година, в момента са  между 5 и 6 хиляди. Той припомни, че наскоро е сезирал депутатите с предложение за промени в НК на съставите за престъпленията по транспорта, вкл. отнемане на моторни-превозни средства на виновните водачи. "Сумирани с тези след употреба на алкохол, отиваме на между 10 до 15% от наказателните производства за година“, очерта обемът им той. Главният прокурор добави, че вероятно ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата.

Основните акценти от Доклада за прилагането на закона за дейността на прокуратурата и на разследващите органи през 2019 г., представени от главния прокурор, бяха:

- Запазена е положителна тенденция за спад на върнатите от съда дела;

- Ръст с близо 50% на наблюдаваните от Специализираната прокуратура дела, образувани за корупционни престъпления в резултат на разширената подсъдност на Специализирания наказателен съд с измененията през 2017 г. В същото време съществено е намалял броят на оправданите лица по дела за корупционни престъпления спрямо предходните два отчетни периода.

- Висок е делът на приведените в изпълнение от прокурор влезли в сила осъдителни съдебни актове, спрямо получените от съда – над 96%.

- Продължава да е много висока активността и ефективността на прокурорите в областта на международно правното сътрудничество – издадени са 846 европейски заповеди за разследване и са изпълнени 807 броя, което утвърждава този нов европейски инструмент като водещ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във