Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата тараши проверяващите незаконните слушалки, сочи Бойко Рашков

Прокуратурата атакува МВР по всички фронтове. В министерството текат обиски и претърсвания, високопоставени служители се призоват на разпити, изискана е информация за новия шеф на ДАНС. Прави се опит да се осуети проверката за злоупотреби със СРС. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред сайта bird.bg.

Рашков обясни, че става дума за обиски в кабинетите на служителите, които са определени от него да участват в проверката за злоупотреба със СРС. "Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите "Вътрешна сигурност" и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС. Като естествено, че възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР. Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. Някои въпроси, струва се, не можеха да се отработят за един ден поради необходимост от елементарно технологично време. Изкуствена припряност, която цели да създаде напрежение. В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба в МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев", казва Рашков пред bird.bg.

Освен, че искат справка за него, новият председател на ДАНС веднага е призован и на разпит, казва Рашков, но уточнява, че не е сигурен дали разпитът е бил във вторник или ще е в сряда. За сряда е призоват и новият шеф на ГДПОБ, който встъпи в длъжност на 1 юни. Призовани са и други служители, включително и от "Вътрешна сигурност". Вика ги следователят Людмил Георгиев в Националната следствена служба. "По какви въпроси ги викат - не знам", казва Рашков.

Министърът обяснява още, че след като прокуратурата е изискала информация за двама от групата за проверка по СРС-скандала, той ги е изключил от екипа, за да не компрометира проверката. Единият е бил подложен на личен обиск и претърсване на кабинета в националната полиция полиция, казва още Рашков.

"Тези няколко дни се характеризират с изключителна активност на прокуратурата по отношение на личния състав, с ръководни качества най-вече", обобщава служебният министър. И прави извод, че "прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР" - без да е ясно по какви причини, непрекъснато се призовават десетки служители. Така се разстройва работата в министерството и най-вече дейността по проверката на проблемите около СРС. Рашков смята, че прокуратурата не желае такава проверка на бъде направена, макар че министърът има законово право да осъществява контрол. "Не знам защо се пречи. Изглежда целта е да се осуети проверката, включително и като се бави този процес и това е в нечий интерес", казва министърът. И добавя, че има информация, която все още не е документирана, че в миналите дни през шредитери са минали необичайно много материали. "Някой прави опит да заличи следите", каза Рашков. Според него най-вероятно са съхранявани СРС, които не са влезли като доказателства по дела и които би трябвало да се унищожат.

На въпрос дали има война между МВР и прокуратурата Рашков отговаря, че на този етап не може да твърди, че има война, тъй като "не ми е известно подобни действия да се предприема и в страната". Според него прокуратурата като че ли се старае да стресират тези новоназначените служители и да разстрои работата на службите. "Прокуратурата предприема активни действия по отношение и на други представители на правителството", продължи Рашков. И даде за пример Министерството на финансите. "Там под обстрел, бих казал, е директорът на НАП Спецов", обясни министърът. И свърза това с обявените данни за милиардите несъбран ДДС.

"Образували са десетки дела, като на конвейер и вероятно без да са налице законовите условия. Една от моите версии е, че са образували дела по тежконаказуеми текстове, за да могат да използват СРС. Всички длъжностни лица да се подложат на контрол с цел постигане на политически цели. Възприемам доста сериозно ситуацията, тя съдържа много тревога, защото прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна, съвсем открито застана на страната на онези, на които българският народ не им гласува доверие на последните избори", обобщи Рашков. И допълни, че тъй като Бойко Борисов вече е извън властта, прокуратурата като че ли заема неговото място в политическата борба.

Междувременно БНТ съобщи, че прокурори обискират дома и кабинета на висш полицай от Главна дирекция "Национална полиция". Според източниците на телевизията разследването е за организирана престъпна група за трафик на предмети от културно-историческото наследство и пране на пари. Твърди се, че има данни уличения полицаи през годините многократно да се е срещал с укриващия се в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков, твърди телевизията. Според нея става дума за Ангел Папалезов, който е шеф на отдела за борба с трафика на културни ценности. Назначен е за титуляр след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък като пенсионер започва да работи във фондация "Тракия" на Васил Божков. Ангел Папалезов миналата седмица е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков, твърдят още източниците на БНТ. В понеделник е отстранен от проверяващия екип.

Facebook logo
Бъдете с нас и във