Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата внесе в съда искане за задържане на Румяна Ченалова

Днес прокуратурата е внесла в съда искане за задържането на съдия Румяна Ченалова, съобщават от пресцентъра на Софийската градска прокуратура. „Днес, 16.04.2015 г.,Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искането за задържане под стража на Румяна Ченалова. Същата е обвинена в длъжностно и документно престъпления (чл. 282 и чл. 311 от НК)”, се казва в съобщението.

Както е известно, съдия Румяна Ченалова е обвиняема за това, че е нарушила служебните си задължения по Закона за съдебната власт и процедурите по Гражданския процесуален кодекс по едно търговско дело, което все още е висящо пред Софийския градски съд. И двете обвинения срещу нея – за престъпление по служба и за документно престъпление, са свързани с дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци” ООД. Ответник е НЕК ЕАД. Делото е от 2013 г. Това производство бе споменато и в доклада от проверката в СГС, извършена от Висшия съдебен съвет.

В документа пишеше: „В хода на проверката комисията установи, че Ченалова е допускала поправки в протоколи по две търговски дела - № 4574/2013 г. и № 5214/2011 г., като са констатирани разминавания в показанията на секретарката, записа на диска от водения съдебен протокол и отразеното в диспозитива на определението, с което се допуска поправка на протокола”.

Второто обвинение – за документно престъпление, е за това, че на същата дата – 22 април 2014 г., в качеството си на съдия от СГС, по същото производство е „съставила официален документ – протокол от проведено открито съдебно заседанине, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления”.

На 22 януари съдия Румяна Ченалова бе отстранена с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от 6 месеца, заради образувани срещу нея две дисциплинарни производства. Освен това скандалът „Белведере" провокира още 6 сигнала във ВСС за работата на Ченалова по търговски дела, включително едно от тях и шумното дело по обявяване в несъстоятелност на телевизия 7 дни и работата на синдика от Бургас Велков.

Името на съдия Ченалова се свързва и с шумния в началото, но разточил се във времето процес срещу бившата барета Алексей Петров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във