Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата започва разследване на Тома Белев

Върховната административна прокуратура започва разследване на нелегитимният председател на "Асоциация на парковете в България" Тома Белев по сигнал на Форум "Природа". Предоставени са данни за евентуални нарушения по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, съобщиха от организацията.


Тома Белев нарушава закона за "Юридическите лица с нестопанска цел" и Устава на сдружението, като прави опит да свика общо събрание без решение на Управителния съвет и без публикация в "Държавен вестник". Това става ясно от "Покана за свикване на Общо събрание" изпратена от Зорница Стратиева - секретар на "Асоциация на парковете", съобщи Васил Калинов, председател на УС на Форум "Природа".


В желанието си да продължи да бъде председател на асоциацията, Белев е изпратил поканата, която всъщност е опит за заобикаляне на устава, като по този начин вкарва и в заблуждение учредителите и членовете на Управителния съвет на "Асоциация на парковете" - директорите на държавните, природни паркове в България, твърдят от форума.


Това се случва непосредствено след като Върховният административен съд обяви, че Белев незаконосъобразно и в нарушение на Устава управлява сдружението още от 2008 г. Предвид изложеното, считаме че са налице основателни съмнения за незаконосъобразни действия, и подадохме сигнал до Главния прокурор на Република България, до Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, с искане за извършване незабавна проверка и ревизия на цялата дейност на Тома Белев и на "Асоциация на парковете в България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във