Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурор Ася Петрова застана във ВАС срещу Ирина Кръстева по делото "Магнитски"

Държавното обвинение пледира срещу майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, по дело, заведено от нея заради санкциите "Магнитски". Това се вижда от протокола от процеса, разгледан на втора инстанция от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) преди дни, съобщават медиите. По делото се явява прокурор Ася Петрова. По времето на Сотир Цацаров тя беше шеф на Върховната административна прокуратура (ВАП). После, с решение на ВСС, Петрова остана редови прокурор във ВАП.

Делото е по жалба на Министерския съвет, след като по искане на Ирена Кръстева на първа инстанция тричленка на ВАС обяви за нищожни части от акта на Министерския съвет, свързан със санкциите по Закона "Магнитски". Става дума за точки 1, 3 и 6 от решението на служебния кабинет от 4 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. 

Аргументът на първата инстанция беше, че глобалният закон "Магнитски" би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая няма. Затова законът "Магнитски" няма пряко приложение на територията на България. ВАС смята още, че правителството не е било компетентно да приеме решението за създаването и поддържането на черните списъци.

Министерският съвет атакува това решение на съда. Според кабинета Ирена Кръстева няма правен интерес да обжалва, като особено т. 6 от акта на МС за санкциите засяга основно и единствено търговски дружества с държавно участие, държавни органи и институции и основната цел като цяло на решението е да ги защити да не попаднат под санкциите на закона "Магнитски". Прокурор Ася Петрова също пледира, че жалбата на кабинета е основателна, а решението на първата инстанция - недопустимо. Според Петрова решението на правителството след санкциите "Магнитски" е насочено към органи в изпълнителната власт, а не към конкретни физически или юридически лица. Освен това Ирена Кръстева не е адресат на решението на МС, тя не е посочена в него, нито се засягат нейни права и интереси, нито ѝ се създават или вменяват задължения, казва още прокурор Петрова.

Окончателното решение наа петчленката се очаква до месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във