Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурор Йорданка Попова пожали хулиганите, заврели среден пръст в лицето на Васил Левски

В деня, когато цяла България сведе глава пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски, стана ясно, че един бургаски районен прокурор – Йорданка Попова – е отказала да търси сметка на двамата пияни цигани, които поругаха паметта му и се снимаха пред паметника му в Морската градина, заврели по един среден пръст в лицето на Дякона.

Гнусният кадър бе качен на 31 май миналата година във фейсбук-страницата на Организацията за закрила на българските граждани в Бургас. Патриотите бяха получили снимката на електронната си поща от подател, който и до ден-днешен остава неизвестен. В един от коментарите под нея някой бе посочил линк към фейсбук-профила на единия от двамата хулигани.

Скандалът обаче набра истинска скорост, след като снимката бе публикувана на следващия ден във Флагман.бг. Първо РУП  веднага откри единия от двамата „герои“ – 22-годишния Емил Красимиров от Камено. За другия се знаеше само, че не е в страната.  От Районна прокуратура-Бургас пък се самосезираха и бе оформена преписка.
Така на 3 юни Емил Красимиров влезе в съдебна зала 14 на Районен съд Бургас, заедно със своя адвокат. Пред съдия Светлин Иванов Емил заяви, че бил изключително пиян и не помни да е правил подобни жестове. Даже не знаел кой е този Васил Левски и на какво отгоре някакви хора са решили да му издигат бюст-паметник в Морската градина. Не знаел името и на другия мъж от снимката, тъй като го познавал само по прякор – Чоко.

„Не му знам истинското име. Той не е в страната, не знам къде се намира. Помня, че бяхме в Морската градина, но това беше отдавна. Представа нямам кой ни е снимал, тъй като там имаше много хора. За първи път видях тази снимка преди няколко дни“, каза още пред съда 22-годишният Емил Красимиров, като поясни, че никога не е качвал подобен фотос в личния си профил във Фейсбук.

Другият участник в гнусната снимка - Исуф Тефиков, известен с прякора Чоко Лайфа, бе обявен за общодържавно издирване. Освен гаврата с Апостола, той си бе позволил да пише във Фейсбук цинични и оскърбителни думи към целия български народ. "Българите се е*бат анално, но пак се правят на гявури, ядоха турски ху.ща 500 години, сега искат да ядат и цигански мор кар", пише той.

Ако тези думи бяха написани от българин по адрес на циганите, поне хиляда „правозащитници“ щяха да скочат като ужилени и да сезират всички възможни инстанции, че се използва „език на омразата“, а горкият автор щеше да бъде влачен по прокуратури и съдилища до припадък. За наглия Исуф Тефиков, който си е публикувал и снимка как смърка дрога, няма никакви последствия.

Тук е важно да се уточни, че Бургаският районен съд образува наказателно дело срещу Емил Красимиров, но не за това, че е осквернил със средния си пръст паметта на Апостола, а дали е виновен за публикуването на снимката в социалните мрежи. В хода на делото бързо се разбра това, което се знаеше и преди самото дело – че снимката е качена от Организацията за закрила на българските граждани, за да се изобличи тази гавра. Така обвинен, Емил Красимиров естествено бе обявен за невинен и пуснат да си ходи по живо, по здраво.

Оставаше обаче надеждата, че той и приятелят му ще бъдат съдени за самата гавра срещу Иконата на България - Васил Левски. Но на 16 февруари 2014 година бе попарена и тази надежда, тъй като според районния прокурор Йорданка Попова няма данни за престъпление и не следва да се образува досъдебно производство. Да завреш среден пръст в лицето на Апостола за прокурор Попова не е брутална демонстрация против установения обществен ред и затова двамата герои от печалния фотос не трябва да понесат никакво наказание.

Отказът все пак може да се обжалва пред Бургаската окръжна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във