Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурор от Хагския трибунал унищожил доказателства за търговия с органи в Косово

Джефри Найс

Прокурорът в Хагския трибунал Джефри Найс е участвал в унищожаването на доказателства във връзка с търговията с човешки органи по делото "Жълта къща", което навремето твърдеше и бившият главен прокурор Карла дел Понте, твърди за вестник "Вечерне новости" адвокат Бранислав Тапушкович, който по това време участваше в процесите в Хагския трибунал.

Найс сега защитава един от водачите на Армията за освобождение на Косово /АОК/ Сами Луштаку, който застава утре пред прокурорите на Специалния съд за военните престъпления в Косово, чиято централа също е в Хага.

Найс е добре запознат със събитията по онова време, тъй като бе главен прокурор по делото срещу президента Слободан Милошевич. Той и тогава открито и безпардонно заемаше албанската страна, твърди вестникът.

"Найс имаше достъп до голяма документация и сега като адвокат може да използва това. През цялото време той форсираше тезата, че всичко, което ставаше в Косово, е било с цел да се създаде велика Сърбия и че Косово не принадлежи на Сърбия. Без проблеми забравяше престъпленията срещу сърби. Пред съда дори заяви, че сърбите са разрушили джамия от 7-ми век, а османлиите са дошли на Балканите през 14 век. Това е Найс", казва Тапушкович.

Според медии в Прищина Найс може да бъде и адвокат на президента Хашим Тачи, както и на председателя на косовския парламент Кадри Весели, ако се окажат в обвинителните актове на Специалния съд.

Когато Найс напусна Хагския трибунал, той работеше по биографията на Тачи, където специално се е занимавал с отстраняване на съмнението, че Тачи е участвал в търговията с човешки органи, пише "Новости".

Според информации от косовски медии, цитирани от "Новости", за новата си спасителна мисия за терористите от АОК Найс ще получава по 2200 евро на ден и ще бъдат плащани разходите му за пътуване.

Министърът на търговията Расим Ляич е подал сам срещу себе си иск в Прокуратурата за организираната престъпност след клеветите на лидера на сръбските радикали Воислав Шешел, че е бос на наркокартел, пише вестник "Блиц".

Ляич потвърди за вестника, че е решил да подаде иск срещу себе си, защото му е омръзнало да търпи клевети, за които никой не реагира. "Това вече не е политика, боря се за честта си", каза Ляич. Той обясни, че след като никой от компетентните органи не е реагирал на твърденията на Шешел, а и Шешел не е подал иск, сам е отишъл в прокуратурата и е поискал да се потвърди всяко от твърденията на лидера на радикалите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във