Параграф22 Weekly

§22 Новини

Прокурор проверявал президента за държавна измяна

Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) образувал проверка за държавна измяна срещу президента Росен Плевнелиев, съобщиха медии, а шокиращата информация е потвърдена неофициално от държавното обвинение пред интернет сайтове. Действието започнало по сигнал на новия политик Николай Бареков и първоначално е била възложена на ДАНС, но няколко дни по-късно е била прекратена.


В казуса се намесил лично и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, който изпратил писмо до президентството, с което е поискал документи относно срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на EVN - Щефан Шишковиц.


В крайна сметка проверката е била прекратена след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров. Конституцията дава абсолютен имунитет на държавния глава и всякакви действия срещу него могат да започнат след решение на Конституционния съд за сваляне на имунитета му. В случая има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван.


Софийската градска прокуратура се ръководи от Христо Динев, избран на поста от Висшия съдебен съвет в началото на годината. Той бе фаворит на главния прокурор, а преди това бе и шеф на Софийската районна прокуратура. Динев има връзка с ДПС, защото в 41-ото Народно събрание съпругата му беше личен съветник на депутата Четин Казак, който в момента ръководи правната комисия в парламента.


В началото на месец май по предложение на "Атака" и с гласовете на БСП и ДПС беше създадена анкетна комисия, която да "разследва" срещата на Плевнелиев с Шишковиц във Виена. За председател беше избран народният представител от "Атака" Магдалена Ташева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във