Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурор задържа за 72 часа обвиняем, шофирал с 3.1 промила алкохол

Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Г. В., на 39 години, за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Той е обвинен в това, че на 18 октомври 2020 г., около 02,00 ч., в София, по бул. „Ботевградско шосе“, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно 3,10 на хиляда, установено по надлежния ред - с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“. Съгласно чл. 6, ал. 9 от Наредба № 1/19.07.2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози „При отказ на лицето да получи талона за изследване, при неявяване в определения срок на посоченото място или при отказ за изследване, употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози се установява въз основа на показанията на техническото средство или теста“, като в случая Г. В. е отказал да даде кръв за изследване.

Обвиняемият Г. В. е осъждан. Престъплението, за което той е привлечен като обвиняем, се наказва със затвор от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 18.10.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Г. В. за срок до 72 часа. На 20.10.2020 г. ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във