Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурори и съдебни служители изнесоха открити уроци в часа по право в Търговска гимназия - Пловдив

Прокурори от Окръжна прокуратура-Пловдив и съдебни служители от Апелативна прокуратура-Пловдив изнесоха открити уроци пред ученици от 11-и клас от Търговската гимназия в гр. Пловдив. Срещите се проведоха в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет – „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Прокурорите и съдебните служители гостуваха на учениците в часовете по право от 21 до 25 март 2022 г.

Тази година програмата в Търговската гимназия се провежда съвместно от Апелативна и Окръжна прокуратура-Пловдив. В нея участваха тримата заместник-окръжни прокурори Галина Андреева-Минчева, Анна Викова и Галин Гавраилов, както и прокурорите Мария Тодорова и Владимир Вълев. За пръв път прокурор и съдебен служител гостуваха на учениците от специализираната паралелка „Съдебна администрация“.

Анна Костадинова, административен секретар на Апелативна прокуратура-Пловдив, разказа на бъдещите колеги за структурата на администрацията в прокуратурата, какви са изискванията за постъпване на работа като съдебен служител чрез конкурс, за подреждането и съхраняването на документацията, електронното архивиране и др. Тя отдели специално внимание на Етичния кодекс на служителите, а всеки ученик получи копие от него. Гост в часа по право беше г-жа Весела Цекова, директор на Търговската гимназия.

Магистратите говориха пред учениците за това как могат да защитят правата си чрез съдебните институции, за разделението на властите според Конституцията на България, за професията си, за трафика на хора, превенцията срещу употреба на наркотични вещества и др.

„Като прокурори ние сме независими. Наше задължение е да установим истината. Независимостта е основна ценност на съдебната власт, гаранция за върховенството на закона и за справедлив процес“, заявиха прокурорите пред учениците. Магистратите отговаряха и на много въпроси по време на часовете по право, които се превърнаха в дискусии.  

Предстои прокурорите да се срещнат и с ученици от ХГ „Св.Св. Кирил и Методи“ в гр. Пловдив, съвместно със съдии от Окръжен съд-Пловдив,  отново в рамките на Образователната програма на ВСС.       

Facebook logo
Бъдете с нас и във