Параграф22 Weekly

§22 Новини

Прокурори поеха Петко Петков за убийство на полицай

По разпореждане на бившия главен секретар на МВР - Калин Георгиев обаче операцията от 2012 г. не е реализирана

53-годишният Петко Савов Петков, който тази сутрин откри огън по органи на реда в Лясковец, уби полицай и рани други трима полицаи, е настанен във Великотърновската болница с опасност за живота, съобщиха от лечебното заведение.


Задържаният е прострелян в областта на корема. В момента се намира в операционното отделение на болницата.


Окръжна прокуратура - Велико Търново е започнала досъдебно производство срещу Петко Петков за убийство на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. В момента се провеждат интензивни следствени действия, разпитват се свидетели, извършват се огледи на местопроизшествието, назначени са експертизи. Извършителят е задържан от органите на МВР. Делото е взето на специален надзор от отдел "Специализиран" във ВКП.


Задържаният е прострелян в областта на корема. В момента се намира в операционното отделение на болницата.


От прокуратурата представиха хронология на случая с Петко Петков. На 10 февруари 2012 г. Районна прокуратура - Горна Оряховица, на основание чл. 155 от Закона за здравето, е отправила искане до съда за задължително настаняване в лечебно заведение на Петко Савов Петков. Мотивите на прокуратурата са постъпили множество жалби от Петков срещу негови съседи. При извършените проверки обаче, са събрани данни, че вероятно лицето-жалбоподател страда от психично заболяване и се нуждае от лечение, тъй като е опасен за себе си и околните. Съдът е постановил принудително довеждане на Петков.


На 15 март 2012 г. е планирана специална операция с участието на СОБТ и Института по психология на МВР за задържането и довеждането му в съдебно заседание. По разпореждане на тогавашния главен секретар на МВР - Калин Георгиев, операцията не е реализирана. Образуваното в Районен съд - Горна Оряховица производство за настаняване и лечение е прекратено от съда на 30 март 2012 г., след двукратни опити Петков да бъде принудително доведен и изслушан от съдебен състав.


На 16 октомври 2013 г. Районна прокуратура - Горна Оряховица е образувала досъдебно производство срещу Петко Савов Петков за това, че от 18 юни 2012 г. до настоящия момент в дома си в гр. Лясковец е държал огнестрелни оръжия - един ловен автомат, една ловна пушка и две ловни карабини, без да има надлежно разрешение(престъпление по чл. 339 от НК).


В хода на разследването, е установено, че Петков е имал разрешително за носене на ловно оръжие, чийто срок е изтекъл на 17 юни 2012 г. След тази дата, разрешителното не е било подновено и Петков е отказал предаването на оръжията в МВР.


На 13 март 2014 г. Районна прокуратура - Горна Оряховица е уведомена за подаден сигнал в РУП - Горна Оряховица, от Николай Кожухаров, директор в СОУ "М. Райкович", гр. Лясковец. В сигнала е посочено, че Петко Петков е отправил заплахи и закани за физическа саморазправа с ученици от гореспоменатото училище, и със самия директор, като е подчертал, че е ловец от 10 г. Дворът на училището граничи с двора на имота на самия Петков.


Районна прокуратура - Горна Оряховица незабавно е поискала даване на разрешение от Районен съд - Горна Оряховица за извършване на претърсване и изземване в дома на Петков - за откриване и изземване на огнестрелните оръжия и други предмети със значение за досъдебното производство. В хода на разследването са събрани доказателства за емоционалната нестабилност на Петко Петков (враждебни нагласи и неадекватни междуличностни отношения).


На 13 март 2014 г. Районен съд - Горна Оряховица е дал разрешение за исканото претърсване и изземване, което е изпратено на разследващия орган за изпълнение.


На 13 март 2014 г. случаят е докладван във ВКП. Предвид емоционалното и психическото състояние на Петков - отправените от него заплахи за саморазправа с ученици, както и доказателствата за държани от него огнестрелни оръжия, е оценена високата степен на риск и необходимостта от провеждане на спешни действия. Създадена е организация за подпомагане на разследващите с допълнителен брой служители на МВР, като по разпореждане на ръководството на министерството на място са изпратени и служители на СОБТ.


На 14 март 2014 г., при опит да се започне разрешеното претърсване в дома на Петков, той е оказал съпротива, като е произвел изстрели срещу полицейските служители, дошли на място.


Пострадали са четирима полицейски служители, като един от тях е загинал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във