Параграф22 Weekly

§22 Новини

Прокурори погнали 4300 банкови нарушения през 2013 г.

Генералната прокуратура на Русия е повдигнала общо 4300 обвинения срещу банкери и банкови служители през изминалата 2013 г., в т. ч. и санкции за административни нарушения. Основната маса от установените закононарушения са били свързани с прането на пари и с незаконно теглене на суми от банкови сметки, съобщава информационната агенция ИТАР-ТАСС като се позовава на изявление на зам.-генералния прокурор на страната Александър Буксман пред годишната конференция на Асоциацията на руските банки.


Става дума за общо 1258 прокурорски разпореждания за отстраняване на установени закононарушения; в различни съдилища са били изпратени 500 иска за принудително възстановяване на материални щети и загуби и около 1300 виновни са били привлечени към дисциплинарна или административна отговорност", посочил обвинителят.


Буксман е отбелязъл, че през 2013 г. Генералната прокуратура и финансовият надзор на страната - Росфинмониторинг, са възбудили общо 459 наказателни дела срещу банкери. Повечето от внесените в съда обвинителни актове са били за инкриминирани длъжностни присвоявания и кражби, както и за злоупотреба със служебно положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във