Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурорската колегия на ВСС обвини Гешев в тежко нарушение

Предложението на прокурорската колегия на ВСС за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев заради тежко нарушение на служебните задължения е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

Според информация от ВСС, в предложението са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на анонсирания като атентат срещу главния прокурор взрив на 1 май в местността "Ярема".

В документа са описани в хронологичен ред обстоятелствата след взрива. Посочено е, че на мястото на инцидента е дошъл заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, който довел със себе си експерт от Израел. Той бил представен на директора на НСлС и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, както и на следователите, които били на място, като "израелски експерт по контратероризъм", доведен по разпореждане на Иван Гешев.

В предложението си до ВСС членовете на прокурорската колегия заявяват, че чуждият гражданин е допуснат на мястото на взрива и се е запознал с обстоятелствата по извършеното престъпление. Той дори дал „насоки“ на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличността му и заеманата длъжност, се посочва в предложението.

Подписалите го отбелязват, че главният прокурор не разполага с правомощия да дава устни указания на органите на досъдебното производство (следователи). "Тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор по Конституция", изтъкват кадровиците на съдебната власт. Също така допълват, че е нарушен Наказателно-процесуалният кодекс, защото на лице без процесуално качество са станали известни материали по разследването, по устно разпореждане на главния прокурор.

"Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение", се казва в предложението за освобождаване на главния прокурор, отправено до Пленума на Висшия съдебен съвет. Кадровиците допълват, че действията на Иван Гешев по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения.

Подписалите документа членове на прокурорската колегия се позовават на изказвания на Иван Гешев, Ясен Тодоров и Борислав Сарафов пред медиите във връзка с взрива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във