Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурорската колегия върна на правосъдния министър искане за дисциплинарка срещу Гешев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие без нито един глас против декларация, в която категорично се противоставя на изказванията през последните дни на представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на МВР, с които, според съдебните кадровици, се нарушават принципите на върховенство на закона и разделението на властите и се накърнява независимостта на магистратите.

Прокурорската колегия върна на правосъдния министър Надежда Йорданова искането на предшественика ѝ Иван Демерджиев да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев и неговата заместничка Пламена Цветанова. Аргументите на Демерджиев бяха свързани с двукратния отказ на двамата да му предоставят информация за системата за случайно разпределение на делата в държавното обвинение.

Според члена на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов, Прокурорската колегия не е компетентна да санкционира Обвинител номер едно:  "Министърът на правосъдието, както чуваме и виждаме, също е доста ентусиазиран за внасяне на различни дисциплинарни предложения по отношение на главния прокурор. Единственото, което можем да направим, е да върнем този изначално негоден за нищо документ, да може да го конкретизира, да сезира компетентния орган - пленума на ВСС".

С друго решение Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу трима прокурори, занимавали се с казуса „Осемте джуджета“. Предложението за наказание на спецобвинителите Димитър Петров, Мария Николова и Нели Славова заради нарушение на служебните задържения, отново беше на  бившия правосъден министър Иван Демерджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във