Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокурорът поиска 30 г. затвор за "канибала" от Овча купел

Две години след зверското убийство в столичния кв. "Овча купел" в Софийски градски съд най-после тръгна делото срещу обвиняемия Адриан Ангелов, наричан "канибала" заради това, че разфасова жертвата си Николай Йорданов. 30 години лишаване от свобода при първоначален строг режим поиска прокуратурата за Адриан Ангелов.


На 14 юни 2012 г., около 18 ч., Ангелов убива своя приятел Николай Йорданов в апартамента си в ж.к. "Овча купел" като му нанася множество удари в областта на главата с тъп предмет. Мотив за убийството е малка сума пари. В по-нататъшните си действия обаче подсъдимият проявява особена жестокост, като разфасова трупа на момчето, разпределя го в чували и го разхвърля на различни места. Части от него бяха открити месеци по-късно във Врачанско.


Делото тръгна въпреки опитите на канибала да убеди съдиите, че не разбира какво пише в обвинителния акт. Минути след като този номер не мина, той се обърна на 180 градуса и поиска делото да се гледа по съкратена процедура, като направи пълни самопризнания и се съгласи с всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт.


Поради особената жестокост и обществена опасност на деянието прокурорът по делото поиска съдът да определи най-тежкото възможно наказание в родното правосъдие - доживотен затвор без право на замяна. Поради самопризнанията на Ангелов обаче исканата присъда автоматично се смекчава, като държавното обвинение в крайна сметка претендира за 30 години затвор.


Родителите на починалото момче пък поискаха 400 хиляди лева кръвнина за сина си. Свидетелите по делото потвърдиха в показанията си, че семейството на Николай понася изключително тежко загубата на едно от децата си и с времето това само се засилва. Стана ясно, че и майката, и бащата са зле здравословно.


Защитата на Ангелов пък обяви, че няма достатъчно преки и косвени доказателства, които да подкрепят тезата, че убийството е било умишлено. Според адвоката на обвиняемия разфасоването на трупа било вследствие на стресово поведение, тъй като Ангелов бил изпаднал в шок. Той помоли за по-леко наказание по чл. 115 - непредумишлено убийство, и с мотива, че клиентът му е женен и има малолетно дете.


Самият Ангелов пък за пръв път проговори за случилото се, но бе лаконичен и неемоционален. Съжалявам за случилото се, обяви той в последната си дума, и също помоли за присъда по чл. 115.


Междувременно една от близките на починалия Николай обяви пред медиите, че това далеч не е първият акт на отнемане на живот от страна на Ангелов. Според нея той е извършил и друго убийство преди това, но баща му е поел вината за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във