Параграф22 Weekly

Депутатите решиха:

Промени при е-фишовете и глоба за пищяща аларма на кола

Електронен фиш за всякакви нарушения, глоба за пищяща аларма, нов срок за регистрация на кола - тези и други промени за шофьорите одобриха депутатите с гласуваните изменения в Закона за движение по пътищата.


Една от основните промени е за глобата, която се налага чрез електронен фиш след заснемане с камера на нарушението. Вече няма да е нужно фишът да бъде подписан от длъжностно лице и ще има срок за издаването му - три месеца. Фишът ще включва дата и точен час на извършване на нарушението, като ще се изписват дори секундите.


Електронните фишове вече ще бъдат връчвани не само за превишена скорост, но и за всички регистрирани от камерите нарушения - преминаване на червено, неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, шофиране в буслента и др.


В случай, че собственикът на автомобила не е шофирал колата по време на нарушението, той трябва да предостави декларация, в която да посочи данните на водача, използвал колата му. Ако такава няма, наказание ще има за собственика или на юридическото лице, когато автомобилът е фирмен.


С промените се въвеждат и глоби от 20 до 150 лева за собственици на коли, чиито аларми се включват без основателна причина и приличат на сигнали на автомобили със специален режим.


Ще има и изискване до месец от придобиването на нов автомобил, той да бъде регистриран в местната община. Сега се изисква до два месеца и да бъде предоставено копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новото правило глобата ще е 150 лв. В общината ще се регистрират и всички купени в чужбина автомобили, дори ако остават с чуждестранни регистрационни номера.


С направените промени депутатите отмениха и задължителния кръвен тест за шофьор, заловен да кара след употреба на алкохол. По желание на водача вече ще може да се признаят и само данните от дрегера.


По искане на физически и юридически лица вече ще могат да се извършват справки в МВР дали превозно средство се издирва и дали има наложени обезпечения за него. Това ще става след заплащане на такса.


Поправките разширяват спектъра на забранените упойващи вещества. За забранено вече ще се счита и "всяко друго вещество, което има стимулиращо или депресивно въздействие, предизвиква халюцинации или нарушения на двигателната функция, мисловната дейност, поведението и възприятията".


Депутатите не приеха предложените от ГЕРБ за контрол на автосервизите, чрез вписването им в специален регистър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във