Параграф22 Daily

§22 Новини

Промениха мярката за неотклонение на Евгения Банева в „Подписка“ поради сериозни здравословни причини

По досъдебно производство №143/2018 г. по описа на Следствен отдел на Специализираната прокуратура, пр. пр. № 1503/2018 г., Евгения Банева е привлечена в качеството на обвиняема за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвоявания с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В Специализираната прокуратура обаче е предоставено заключение от съдебно-медицинска експертиза, изготвена в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов“, в което се посочва, че настоящото здравословно състояние на Банева не е съвместимо с условията в следствения арест и се налага провеждане на оперативно лечение в спешен ред. По делото е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че обвиняемата не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение.

След като са се запознали с експертното заключение и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаващите прокурори незабавно са изменили определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека – „подписка“. С което се предоставя възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата.

На Евгения Банева е наложена забрана да напуска страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във