Параграф22 Daily

§22 Новини

Промените в НПК бяха приети под инспириран натиск

„Неграмотниците действат като корпус за бързо реагиране. Така действат и популистите, особено когато ситуацията в страната с нещо ги подпомага“. Това заяви пред БНР Татяна Дончева – лидер на „Движение 21“ и адвокат по наказателни дела, в коментар за приетите днес от Народното събрание промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които гласят, че отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда. „Тези промени бяха не просто приети под натиск, а те бяха приети под инспириран натиск. Има няколко от сериозните политически формации, които имат интерес местните избори да се провеждат върху друг фон. Без такъв фон някои кандидати няма да има за какво да говорят“, изказа мнението си Дончева в интервю за предаването „12+3“.

Тя добави:„Когато държавата се управлява от хора, прочели една книга - за Винету, няма какво друго да очакваш".

По думите й по времето на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров са осъдени 31 хил. лица. По време на Борис Велчев като главен прокурор са осъдени 48 хил. лица – 1/3 повече, без наличие на Специализиран съд и каквото и да било друго, добави тя и попита какво е обяснението за това: „Правят се шумящи мероприятия, издевателства се върху най-ниските инстинкти в хората, но в никакъв случай не се търси ефективност, не се търси точно и еднакво прилагане на закона“.

Някой направи ли си труда във връзка с тези промени да види дали е либерална наказателната ни политика и какви присъди се дават, попита също Татяна Дончева и изказа мнение: „Дори да се премахне съкратеното производство, никой не гарантира, че всички ще получават доживотни присъди. Има някаква мярка, която се изработва в практиката – за кое по колко се дава. Ако някой смята, че 20 години в затвора не разсипват човека физически и психически, той просто не е бил там. Това са мерки, които се взимат за създаване на психоза, без абсолютно никакво обмисляне, без никакви доводи и аргументи. … Задължение на политиците е, особено когато пипат тази материя, да помислят добре“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във