Параграф22 Daily

§22 Новини

Промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха публикувани в Държавен вестник

Днес отпадна и последната нормативна пречка пред влизането на временен синдик и изваждането на квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ), след като промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха публикувани в Държавен вестник, пише "Правен свят".

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) вече може във всеки момент да внесе искане за това в Софийския градски съд (СГС), тъй като в промените в закона е записано, че влизат в сила още в деня на обнародването им. Справка в деловодната система на СГС показва, че искане все още не е направено. Според промените в закона съдът е с доста ограничена преценка дали да назначи временен сидник и на практика само проверява дали предложеният от фонда кандидат отговаря на нормативните изисквания.

Изваждането на квесторите Елена Костадичева и Станислав Лютов беше поискано от премиера Бойко Борисов, който се усъмни, че те не опазват имуществото на КТБ. Те отрекоха да са предприемали действия, които увреждат банката и кредиторите ѝ.  

Само за седмицата от 16 до 21 март КТБ е поискала несъстоятелност на 16 дружества със задължения за общо над 600 млн. лв., но активизацията е започнала още в края на февруари. Допреди това от затварянето на КТБ на 20 юни 2014 г. е имало едва два иска за несъстоятелност, заведени от банката - срещу "Алфа кепитъл" (единия от акционерите в "Петрол") и "РНК България" (бивш "Маккап холдинг"). Според докладите за оценка на активите на КТБ на три независими одиторски компании стана ясно, че огромна част от кредитния ѝ портфейл за над 5 млрд. лв. е концентрирана в 137 кредитополучатели.

Измененията в Закона за банковата несъстоятелност, които са в сила от днес, водят до промени не само в производството за фалита на КТБ, но и поставят нови срокове по административните дела по казуса. Те дават един месец на петчленния състав на Върховния административен съд, за да се произнесе по законността на решението на БНБ за отнемане на лиценза на затворената банка. Делото беше образувано на 19 март и срокът за приключването му започва да тече от тази дата. За момента в деловодната система на ВАС е отбелязано само, че делото е определено в закрито заседание и се намира при докладчика.

Той е командированият от Окръжния съд в Благоевград съдия Росен Василев. Председателят на ВАС Георги Колев лично ще ръководи състава, а в него влизат още съдиите Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева. Четиримата магистрати са от Шесто отделение на ВАС. Според посочената на сайта на съда компетентност отделението, с председател съдия Милка Панчева, се занимава предимно с осигурителни дела и такива по Закона за съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във